Здраве и красота

Хапвайте спанак и фъстъчено масло за повече магнезий

6 храни за повече здраве и магнезий

14.03.2018г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Един от най-важните хранителни елементи, от които се нуждае тялото ни е магнезият. Минералът играе ключова роля в около 300 различни биохимични реакции в организма. И това не е всичко. Той е жизненоважен за нормалната нервна и мускулна функция, здравето на имунната система, здравината на костите, поддържане на добри енергийни нива и други.

Ето защо е важно да не допускаме дефицит на магнезий. Хубаво е, че освен под формата на хранителни добавки, можем да си го набавим и чрез консумацията на определени храни като черен боб, бадеми, кашу.

С кои други храни е добре да разнообразите вашето меню за повече магнезий?

Спанак

Когато искате да си набавите важния минерал магнезий, хапвайте спанак. Само половин чаша варен спанак ще ви осигури около 79 мг магнезий или 20% от препоръчителния дневен прием.
Не забравяйте, че спанакът е богат и на желязо, витамини А и С, калций, калий и други.

Тиквени семки

Тиквените семки са чудесни за хапване по всяко време. Може да ги добавите към смути рецептите ви, салати, зърнени закуски или да ги хапвате така (неосолени). Те са богати на цинк, но и на витамини А, Е, К, калций, селен, желязо и разбира се на магнезий.

Фъстъчено масло

В специализираните магазини бихте могли да намерите качествено фъстъчено масло без добавени захари и сол, което да направите и част от вашата здравословна диета.

Само две супени лъжици фъстъчено масло ще ви осигурят около 54 мг магнезий, което е приблизително 13% от дневния препоръчителен прием на минерала. Фъстъченото масло може да се добави в смути, да го намажете на филийка, да овкусите салати с него и т. н.

То е богато на протеини, витамини от групата В, фосфор, аминокиселини, мононенаситени мазнини и други.

Авокадо

Кремообразно, вкусно, позволяващо да бъде включено в редица здравословни рецепти, авокадото ни е любимо. В 150 г от него се съдържат около 44 мг магнезий. Ако добавите към него тиквени семки, кашу, малко спанак, не само ще се получи нещо вкусно и полезно, но така ще намалите и риска от дефицит на магнезий.

9 храни, богати на витамин В9

Кафяв ориз

Чудесен за диета, кафявият ориз ще ви помогне да поддържате добра фигура, като същевременно ще ви осигури и магнезий. Половин чаша варен ориз съдържа 43 мг магнезий, което е още една добра причина да го изберете пред белия, защото за същото количество, той ще ви достави 12 мг от минерала.

Свързани статии

Също така, кафявият ориз е богат на фибри и е здравословна храна за тези, които страдат от хипертония и диабет.

Овесени ядки

Ако обичате да консумирате овесени ядки, вероятно често започвате деня си с тях. Те не само осигуряват ситост за дълги часове, богати са на фибри, но ще ви доставят и добри количества магнезий. Овесените ядки са чудесни и за направата на палачинки или сурови бонбони, към които може да добавите малко мед, тиквени семки, бадеми, стафиди, фурми.

Коментирай