Здраве и красота

4 етерични масла при алергии

Маслото от мента помага при алергия и отпушва синусите

30.03.2021г. / 13 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергичната реакция започва в имунната система и когато тялото ни е изложено на някакъв алерген, имунната система произвежда имуноглобулинови антитела. Тези антитела пътуват до клетки, които освобождават хистамин и други химикали, причинявайки алергична реакция.

Най-честите причини за алергична реакция включват цветен прашец, прах, мухъл, храна, медикаменти, животински косми и други.

В резултат започваме да кихаме, да изпитваме затруднено дишане, възможни са и сърбежи по кожата, усещане за дразнене в очите и т. н.

За щастие, освен назначените ни медикаменти против алергия има някои масла, които също могат да помогнат за облекчаване на неразположенията, като:

Масло от мента

Едно от най-добрите масла за облекчаване на алергични неразположения е ментовото масло. То незабавно отпушва синусите и облекчава подутата лигавица на гърлото, която също затруднява дишането.

Ментата действа като отхрачващо средство и облекчава алергиите, както и настинки, кашлица, синузит, астма и бронхит. Тя има силата да отделя храчките и да намали възпалението. Маслото от мента може да се прилага локално върху кожата в областта на гръдния кош, шията и гърба.

Ако кожата ви е чувствителна е добре няколко капки от него да се комбинират с кокосово масло или масло от жожоба преди нанасяне. Също така може да добавите от маслото в дифузер, вана или да си направите инхалации.

Етерични масла в помощ на красотата

Масло от босилек

Етеричното масло от босилек намалява възпалителния отговор на тялото към алергени. Също така спомага за детоксикацията на тялото от бактерии и вируси, като се бори с възпалението, болката и умората. Проучванията доказват, че маслото има антимикробна активност и може да елиминира бактерии, гъби и плесени, които могат да доведат до астма и дихателни проблеми.

За да се справите с възпалението и да регулирате прекомерната реакция на имунната система, може 2-3 капки от маслото да комбинирате с кокосово или масло от жожоба и да го нанесете с масажни движения върху гръдния кош. Опитайте да го добавите и към дифузер, инхалации, ароматни лампи.

Масло от евкалипт

Евкалиптовото масло отваря белите дробове и синусите, като по този начин подобрява кръвообращението и намалява симптомите на алергии. Изследванията показват, че предизвиква усещане на хладина в носа, което спомага за подобряване на въздушния поток.

Евкалиптът съдържа цитронелол, който има аналгетични и противовъзпалителни ефекти. Маслото има и силни отхрачващи действия и спомага за очистването на тялото от токсини и вредни микроорганизми.

Свързани статии

За да намалите алергичните неразположения, нанасяйте от маслото в областта на гръдния кош с лек масаж, само няколко капки от него, добавете към дифузери и инхалации.

Лимоново масло

Лимоновото масло подпомага дренажа на лимфната система и облекчава дихателните затруднения. Изследванията показват, че етеричното масло от лимон, инхибира растежа на бактериите и засилва имунната система. Може също така да се използва и като дезинфектант в дома, като го добавим към основния препарат за чистене.

За да облекчите неразположенията свързани с алергии добавете от маслото към ароматна лампа, дифузер, инхалации.

Коментирай