Здраве и красота

Как да балансирате чакрите си

За повече физически и емоционален комфорт

09.05.2022г. / 17 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слабостите в емоционалното поведение или различните физически дисфункции винаги подсказват за дисбаланс в тялото. Той често е свързан с някоя от 7-те чакри. Дали вашите чакри се нуждаят от повече баланс и как да го направите, вижте в следващите редове.

Небалансирана коренова чакра (намира се между ануса и половите органи)

Хранителните разстройства, прекомерната негативност, повишената алчност и неконтролируемите чувства на несигурност са общи признаци за небалансирана коренна чакра.

Ребалансирайте основната си чакра заобикаляйки се с червен цвят, взимайте топли и продължителни душове/вани, разхождайте се повече из природата, медитирайте и се отдайте на йога.

Небалансирана сакрална чакра (намира се между пъпа и срамната кост)

Невъзможността да видите себе си като привлекателна личност, ревност, болести свързани с половата система, безплодие са едни от най-големите показатели за небалансирана сакрална чакра. Може да намерите равновесие чрез оранжевите багри, медитация и като включите в менюто си портокали, пъпеши, кокосови орехи и други сладки плодове.

Не на последно място е добре да се заобиколите с елемента вода, която да ви помогне да елиминирате негативните емоции. Добра идея я да се разхождате по-често край езера, море, водоизточници.

Чакри и кристали

Небалансирана манипура чакра (намира се в областта на слънчевия сплит)

Признаците за небалансирана или отслабена манипура чакра често са едни от най-забележителните, тъй като включват неразположения като храносмилателни, чернодробни и стомашни проблеми, хронична умора и повишена чувствителност към отхвърляне и критика.

За да я балансирате пийте много вода, чайове като мента, лайка, джинджифил, хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци, дишайте дълбоко.

Небалансирана сърдечна чакра (намира се в центъра на гръдния кош)

Симптомите на небалансирана сърдечна чакра включват сърдечни заболявания, лимфни проблеми, болка в рамото и прекомерно чувство на завист, гняв и самота, себелюбие.

Намерете баланса като се разхождате по-често в природата, простете на тези, към които таите гняв, опитайте се да правите по-често актове на доброта.

Небалансирана гърлена чакра (намира се в областта на шията)

Признаците, които могат да ви подскажат, че гърлената ви чакра се нуждае от баланс са заболявания на гърлото, болка в областта на врата или раменете, отслабена воля и трудности при самоизразяване, клюкарстване, проблеми с щитовидната жлеза, заекване.

Чрез вокализиране, пеене, повече смях, може да започнете да отваряте и отново да балансирате чакрата. Също така полагайте усилия да говорите истината, да споделите вашите чувства, мисли и идеи, практикувайте упражнения с дълбоко дишане.

Етерични масла за стимулиране на чакрите

Небалансирана чакра на третото око (намира се една идея нагоре между веждите)

Упорство, невъзможност да видите нещата реално, мрачност, проблеми с очите, ушите, главоболие, слаба памет, са само част от знаците, които ви показват, че тази чакра има нужда от баланс.

Опитайте с медитация, повече сън, ароматерапия с етерични масла като лавандула, нероли и хвойна, добавете към храненето си лилави и сини храни като червен лук, червено зеле, боровинки, червено грозде, къпини, лилави картофи.

Свързани статии

Небалансирана теменна чакра (намира се на върха на главата в областта на фонтанелата)

Депресия, свръхчувствителност към светлина и звуци, страх от отчуждение и проблеми със самосъзнанието или самоувереността, нарушено мозъчно кръвообращение, гняв, инсулт... Всички тези физически и емоционални неразположения и инциденти подсказват за небалансирана теменна чакра.

Може да я балансирате с медитация, помагайки по-често на другите, мислейки за нещата от живота с повече любов.

 

Коментирай