Здраве и красота

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата

Често ги допускаме

12.08.2021г. / 15 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръсненето е лесно и бързо. То прави краката гладки и приятни на допир. Заради това бръсненето е най-разпространеният начин за обезкосмяване сред жените, въпреки че е нетраен.

Ако обаче се бръснете по грешен начин, рискувате да увредите кожата на краката си или да предизвикате други проблеми.

Къде грешите, когато се бръснете?

Бръснете прекалено бързо

Когато бързате, и особено когато острието е ново и остро, енергичното бръснене крие огромен риск от порязване. Почти сигурно е, че ще се порежете. За да избегнете дълбоки разрези, кръв и грозни белези, бръснете бавно и внимателно.

Как да предотвратим порязването при бръснене?

Не сменяте често самобръсначката

По бръсначката остават много бактерии, с които може да се заразите. Тъпите остриета са предпоставка за порязвания, защото ви карат да натискате повече за по-гладко бръснене.

Никога не ексфолирате

За да бъде кожата гладка, трябва да ексфолирате често. Регулярното ексфолиране позволява на косъма да расте правилно, да не враства, като по този начин се избягват възпаления.

Бръснете веднага щом влезете под душа

Ако бързате да обръснете желаните зони след самото влизане под душа, грешите. Трябва да изчакате известно време, за да позволите на порите на кожата да се отворят. Горещината и парата ще помогнат това да се случи. Така ексфолирането и бръсненето ще са по-ефективни, кожата по-гладка и мека.

По-гладки крака след бръснене – каква е тайната?

Използвате сапун

Сапунът изсушава кожата, прави я податлива на бактерии, раздразнения, зачервявания, подувания. Вместо това използвайте специални подхранващи и хидратиращи кремове за бръснене, които правят кожата мека и гладка.

Споделяте самобръсначката си

За да избегнете инфекции, не споделяйте самобръсначката си дори с най-близкия си човек или интимен партньор.

Използвате самобръсначка с едно острие 

Революционните подобрения на самобръсначките вече позволяват едновременната употреба на 2, 3 или повече остриета. Не се връщайте назад във времето. Съвременните самобръсначки действат така – първото острие бръсне грубо космите, второто обира косъмчетата, които първото не е успяло, а третото осигурява пълна гладкост. Ползвайте качествени уреди, за да се радвате на гладка и здрава кожа.

Коментирай