Здраве и красота

Здравословни ползи от кората на динята

Не я изхвърляйте!

30.05.2018г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Динята е любим плод на мнозина. Сладка, освежаваща, студена – невероятно подходяща в горещите летни дни. Бързаме да изрежем сърцевината ѝ, но какво правим с корите? Изхвърляме ги, разбира се. Свикнали сме да смятаме, че те са храна за прасетата.

Е, прасетата всъщност са истински щастливци, когато похапват от изхвърлената кора на динята, защото тя има невероятно много ползи за здравето.

Здравословните ползи от консумацията на нар

Следващият път, когато ядете сладка и сочна диня, не забравяйте да си гризнете и от кората ѝ. Защо? 

Защото кората на динята е източник на много хранителни вещества, много повече, отколкото в сладката ѝ сърцевина. Изхвърляйки корите, тези полезни елементи отиват в коша за боклук.

Кората на динята доказано съдържа антиоксиданти, витамини С, А, В6, калий, цинк, ликопен, аминокиселини, флавоноиди, фенолни съединения. Освен това е с много ниско съдържание на калории и захари.

Кои са основните ползи от кората на динята?

Грижа за кожата

Високите нива на ликопен и антиоксиданти в кората на динята я правят много полезна за кожата. Те намаляват вредните ефекти от свободните радикали, състаряващи кожата и предизвикващи поява на бръчки и петна.

Балансира кръвното налягане 

Високото съдържание на калий действа отпускащо на кръвоносните съдове, което намалява и налягането, упражнено върху стените им. Калият спомага за намаляване на стреса и натоварването на вените и артериите. Кората на динята е полезна в превенцията на атеросклероза, инфаркти, инсулти, заболявания на коронарната артерия.

Здравословни ползи от консумацията на лук

Повишава имунитета 

В една чаша кора от диня се съдържат повече от 30% от необходимия витамин С за деня. Той е мощен антиоксидант, стимулиращ работата на имунната система и производството на бели кръвни телца. Витамин С се бори с атаките на външни патогени и микроорганизми, навлезли в организма.  

Помага в отслабването

Кората на динята е изключително бедна на калории, но богата на фибри, които засищат. Усилията ви да отслабнете могат да бъдат добре стимулирани от кората на динята, ако я включите в диетата си.

Многобройните здравословни ползи от дюлите

Тя хидратира организма, спомага за извеждането на токсините, ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини.

Полезна е при бременност

Естествените захари в кората на динята помагат за успокояване на сутрешното гадене през първите месеци от бременността. Наличието на големи количества калий намалява подуването в коремната област и крайниците и също се отразява добре при сутрешно неразположение.

Повишава либидото 

Според изследванията кората на динята действа стимулиращо на кръвообращението, което подобрява притока на кръв към гениталиите и малкия таз. В резултат либидото се повишава.

Коментирай