Здраве и красота

6 етерични масла, ефикасни срещу стрии

Стимулират регенерирането на клетките

13.05.2018г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стриите са изключително неприятен проблем, с който много жени, а и мъже се сблъскват. Те влошават естетичния изглед на кожата, заедно с което се понижава и самочувствието.

Най-честите причини за поява на стрии са:

бременност
резки промени в теглото
намалено количество колаген в тялото

Маски срещу стрии с алое вера

Къде най-често се появяват стриите:

по гърдите
по бедрата
по корема
в горната част на ръцете
на кръста

За щастие някои етерични масла имат изключително добро въздействие върху стриите. Те проникват в дълбочина в кожата като възстановяват нейната еластичност, а и стимулират производството на колаген. Някои масла имат свойството да намаляват подуването при новообразували се стрии, както и да намаляват червенината им. Така избледняването и свиването им става по-лесно.

Кои са най-полезните масла против стрии:

Арганово масло

Аргановото масло е сред най-популярните в производството на продукти за коса и кожа. То подобрява еластичността на кожата, редуцира появилите се вече стрии и предотвратява появата на нови такива.

Масло от горчив бадем

Изследване от 2012 година, публикувано в Journal of Clinical Nursing констатира, че маслото от горчив бадем е много полезно против стрии. Резултатите от проучването сочат, че само при 20% от жените, използвали това масло като превантивна мярка срещу стрии, такива са се появили. При останалите честотата на поява била значително по-малка.

Масло от горчив портокал

Това масло има дълбоко подхранващи и пилинг свойства, които премахват мъртвия слой клетки. То подобрява цялостното здраве на кожата и стимулира нейната еластичност.

Натурална грижа срещу стрии в 3 важни стъпки

Свързани статии

Масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има успокояващи свойства за кожата. То стимулира бързото зарастване и регенериране на кожните клетки, което допринася и за заличаването на вече появили се стрии.

Масло от пачули

Маслото от пачули е полезно не само в третирането на стриите, но и на белези, получени при наранявания и след операции.

Масло от нар

Етеричното масло от нар има голямо количество антиоксиданти в състава си, които действат противовъзпалително. Маслото се извлича от семето на нара. Богато е и на витамини и подмладяващи елементи, които стимулират регенерирането на клетките на кожата.

Коментирай