Здраве и красота

Защо куркума и черен пипер е здравословна комбинация?

Двете подправки намаляват редица възпаления в тялото

15.05.2018г. / 11 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подправките са част от нашата кухня. Те имат невероятен вкус, а в правилната комбинация, правят ястията ни не само много по-вкусни, но и още по-полезни. Ако в кухненския ви шкаф има куркума и черен пипер, помислете да ги комбинирате по-често заедно, когато готвите.

Тази ароматна комбинация спомага за подобряване на метаболизма, намалява риска от развитието на ракови клетки, както и за:

Намаляване на възпалението

Експерти смятат, че хроничното възпаление на ниско ниво е основната причина за почти всяко хронично заболяване, включително артрит, сърдечни заболявания, проблеми с червата, болестта на Алцхаймер, рак и други. Консумацията на куркума с черен пипер е изключително мощен противовъзпалителен агент, който засилва защитните функции на организма.

Полезни за здравето на мозъка

Куркуминът е активно вещество, което се съдържа в куркумата и когато се приема в комбинация с черен пипер, може да намали риска от състояние като деменция, болестта на Алцхаймер. Мощните антиоксиданти, предпазват мозъчните клетки от увреждането на свободните радикали, както и подобряват паметта чрез засилване на притока на кръв към мозъка. 

Подобряват храносмилането

Ако страдате от храносмилателни проблеми, пробвайте да добавите към храната си куркума и черен пипер. Полезните подправки могат да облекчат неразположения като подуване на корема, газове, както и да намалят възпалението в храносмилателния тракт.

Противовъзпалителните съединения, антиоксидантите, витамините и минералите, съдържащи се в тези подправки, не само помагат на абсорбцията на хранителните вещества, но подобряват и перисталтиката на червата.

Намаляват риска от сърдечни заболявания

Една от най-често срещаните причини за смърт в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания. Куркуминът в куркумата помага да се подобри функционирането на ендотела – слой от епителни клетки, покриващи вътрешната част на кръвоносните съдове, кухините на сърцето.

Дисфункцията в тази тъкан е важен фактор за сърдечносъдовите заболявания, което може да е причина за проблеми с кръвосъсирването, кръвното налягане и други важни процеси. 

Свързани статии

Намалява болката при артрит

Противовъзпалителните свойства на куркумата и черния пипер, могат също да помогнат за облекчаване на болката при състояния като ревматоиден артрит и остеоартрит. В допълнение, комбинацията от подправки има способността да се бори с вредните свободни радикали, които могат да доведат до излишно възпаление.

С черен пипер и куркума може да овкусите вашите супи, сосове, хумус, ястия с ориз или да си приготвите топла напитка с прясно мляко, мед, канела, куркума и малко черен пипер.

Коментирай
Свободно време