Здраве и красота

5 суперхрани, които намаляват хроничната болка

Хапвайте ягоди

25.05.2018г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако в менюто ви присъстват често храни като чесън, лук и зехтин, тогава знайте, че те могат по естествен път да намалят неразположенията свързани с хроничната болка. Определена като нервна или мускулна болка, хроничната болка може да се появи в областта на гърба, раменете, таза, коленете, главата и други части на тялото.

Възпалението е основната причина за хроничната болка. Симптомите включват болка в мускулите и тъканите, умора и нарушения на съня.

Храната, която консумираме играе ключова роля за намаляване на симптомите. Споделяме още 5 суперхрани, които помагат да се чувстваме по-добре.

Джинджифил

Джинджифилът е едно от най-добрите природни обезболяващи средства. Той съдържа противовъзпалително съединение, наречено гингол, което намалява хроничната болка чрез намаляване на възпалението. Подправката съдържа и други вещества, които имат аналгетични качества, подобни на аспирин или ибупрофен.

Куркума

Друга съставка от вашата кухня, която може да помогне за намаляване на хроничната болка, е куркумата. Тя съдържа куркумин, противовъзпалителен елемент, който помага за борба с болката.

Куркумата може също така да предпази тялото от дегенерация на тъканите, възпаление на ставите и да насърчи функционирането на нервните клетки.

Мощни незаменими ползи от авокадото

Ягоди

Сочни и вкусни, ягодите помагат за намаляване нивата на C-реактивния протеин в кръвта, чиито високи стойности могат да са сигнал за възпаление в тялото. Високите нива на протеина са свързани и с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и ревматоиден артрит.

Също така, консумацията на ягоди ще ви осигури витамин С, който е антиоксидант със силни болкоуспокояващи свойства.

4 вида главоболие и как да им въздействате

Люти чушки

Пикантните и вкусни чушки съдържат активна съставка, наречена капсаицин, която стимулира производството на ендорфини, естествените опиати на организма, като по този начин помага за намаляване на хроничната болка.

Капсаицинът може също така да блокира предаването на сигнали за болка в организма и да потисне ензима, който причинява освобождаването на простагландини и други вещества, които увеличават болката. Ето защо, ако нямате стомашни проблеми и обичате люто, хапвайте по-често от тях.  

Свързани статии

Листа от сминдух

Листата на сминдуха имат високо съдържание на желязо, както и на витамин К, които спомагат за поддържането на здрави кости и стави. Според проучване, хората, които си осигуряват достатъчно количество витамин К, са по-малко склонни да развият остеоартрит в сравнение с тези, които имат недостиг на витамина.

Поради своите антиоксидантни свойства, сминдухът може също да намали хроничното възпаление и подуване.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
obojavam iagodki , tukmo sega im e sezonut . imam v izobilie .aromatni , sveji , vkusni ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар