Здраве и красота

4 грешки, които водят до напълняване

Недоспиването е една от тях

29.05.2018г. / 11 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Установяването на покачване на теглото, винаги води до чувство на неудовлетвореност. Липсата на физическа активност е сред най-често срещаните причини за напълняване, но има и други фактори като например слънчевата светлина.

Вярвате или не, учени смятат, че хората, които са изложени на ярка светлина в сутрешните часове, имат по-нисък индекс на телесна маса от тези, които се радват по-малко на слънчевите лъчи. Доказано е, че дори 20-30 минути естествена светлина влияе върху индекса на телесната маса.

Но кои други 4 грешки в ежедневието може да повлияят върху нашето здраве и красота?

Късно хапване

Всички знаем за правилото да не се храним след 18:00. Въпреки че е трудно за спазване, все пак е добре последното хранене за деня да не е по-късно от 20:00 часа. Някои хора хапват нещо малко непосредствено преди лягане, което несъмнено води до покачване на теглото.

Също така късните хранения крият риск от повишаване нивата на холестерола, инсулина, както и до негативни последствия върху хормоналните маркери. Не забравяйте, че ако вашият калориен прием е много по-голям от това, което изгаряте, това ще доведе до напълняване.

Диетата на д-р Андрю Уайл

Пиете кафе в късния следобед

Обичате кафето и пиете от него през целия ден, дори в късния следобед? Дори и да не ви се отразява на качеството на съня, според специалисти има връзка между консумацията на напитката, количеството ѝ и наддаването на излишни килограми.

Австралийско проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food and Chemistry, съобщава, че пиенето на около пет чаши кафе на ден може да доведе до напълняване, заради влошаване на метаболитната обмяна, което допринася за съхраняване на мазнините в областта на талията.

Полифенолите, съдържащи се в кафето, могат да допринесат за този вид увеличаване на теглото.
Освен това, кофеинът увеличава хормона на стреса кортизол, който увеличава апетита за сладки, солени и мазни храни.

Енергийни храни, които да ядем след джогинг

Недостатъчно сън

Недоспиването може да доведе до редица здравословни проблеми. Една от тях е нарушаване на метаболизма. Липсата на сън, некачественият сън, води до умора, което намалява желанието за спорт.

Не на последно място, апетитът се увеличава и обикновено, когато не сме се наспали се храним обилно с нездравословни храни.

Свързани статии

Заобиколени сте с грешните цветове

Цветовете, които носим, с които сме заобиколени в дома, офиса, играят голяма роля за нашето настроение и нагласа. Така например, синият цвят спомага за релаксирането и по-добрия сън. Също така, това е цветът, който потиска апетита.

Междувременно, цветове като червено или оранжево ви карат да се чувствате енергични, но и гладни. Може би е добре да направите промени в палитрата край вас.

Коментирай