Здраве и красота

7 причини за появата на синини по тялото

Не всички са безобидни

28.05.2018г. / 06 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се е случвало да има синини по тялото, особено ако сме се наранили минавайки покрай мебел, паднали сме и т. н. Но понякога за появата на някои нямаме логично обяснение. Защо се появяват синини и трябва ли да се притесняваме?

Какво най-често ги причинява вижте в следващите редове.

Вдигане на тежки предмети

Вдигането на тежести във фитнеса, местене на тежки предмети, е вторична причина за поява на синини по тялото. Това подсказва, че вашите кръвоносни съдове са слаби. Прекалено многото физическа активност може да доведе до увреждане дори на най-здравите капиляри.

Въпреки че се смята, че появата на такива синини не е опасна, това е показател, че е добре да намалите активностите, които изискват повече сила.

Приемане на медикаменти

Приемането на някои лекарства, които оказват влияние върху кръвта, може да доведе до появата на синини, които могат да варират от почти невидими до доста сериозни. Такива например са антидепресанти, аналгетици, противовъзпалителни лекарства, желязосъдържащи или антиастматични.

Най-често приеманото лекарство, което може да доведе до появата на нежелани синини е аспиринът. Ако сте забелязали връзката между приемането на лекарства и посиняване на някои участъци от тялото ви, добре е да уведомите вашия лекар.

7 храни и напитки, предизвикващи главоболие

Заболявания на кръвта 

Заболявания на кръвта и кръвоносните съдове също могат да причинят появата на синини. Болестите на кръвта и съдовете могат да причинят синини като от натъртвания. Варикоза, болестта на Вилбранд, тромбоцитопения, левкемията често са причинени от проблеми с кръвообращението.

Ако тези синини са съпроводени и с други симптоми като болка и подути крака, кървене на венците, малки капилярни петна по тялото или кървене от носа, консултирайте се с лекар.

Липса на хранителни вещества

Получавате ли достатъчно витамини и минерали? Някои необясними синини могат да бъдат сигнал, че тялото ви не получава достатъчно от необходимите елементи.

Например, дефицитът на витамин В12 се свързва с появата на мегалобластната анемия, която се характеризира с недостатъчни нива на червени кръвни телца. Други важни витамини са витамин К, който е отговорен за коагулацията (съсирването на кръвта), витамин С, който играе жизненоважна роля в създаването на нова тъкан. Без него кръвоносните съдове стават по-слаби.

5 неща, които се случват с тялото, след като напълнеете

Не допускайте дефицит и на витамин Р. Без него синтеза на колаген е нарушен, съдовете стават по-крехки, което води до влошаване състоянието на кожата.

Балансът на желязото също е много важен за организма. Когато имате дефицит на желязо или елементът е в повече, състоянието на капилярите се влошава.

Витамин Р може да си набавите чрез консумацията на зелен чай, ябълки, тиква и чесън. Витамин К се съдържа в бананите, яйцата, ядките и мазните риби, а В12 може да се намери в черен дроб, риба, сирене и марули.

8 знака, че е време да презаредите организма си с витамини и минерали

Хормонални промени

Това е една от най-честите причини за появата на синини по тялото. Понижените нива на естрогена, настъпването на менопауза, бременността, също са причини за отслабване на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Промени, свързани с възрастта

Напредването на възрастта също е предпоставка за появата на синини. Съдовата система отслабва с възрастта и тъканите губят своята еластичност. Възрастовите синини се появяват най-вече в областта на краката.

Диабет

Диабетът оказва негативно влияние върху процеса на кръвообращението, така че е много лесно да получите нежелани синини, които могат да подскажат за наличието на диабет още в ранния му етап.

Обикновено след като се появяват синини по тялото техният цвят най-напред е червен, след това може да премине към лилав, син. В рамките на 5-10 дни увредената зона трябва да стане жълта или зелена. Синините би трябвало да изчезнат в рамките на две седмици. Ако те не преминават след този период, добре е да се консултирате с лекар.

По материали от brightside.me

Коментирай