Здраве и красота

Сок от кактус и неговите ползи за здравето

За какво помага сокът на опунцията

21.06.2018г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кактусът е не просто бодливо пустинно растение. Той може да се окаже изключително полезен за организма и по-специално неговият сок.

Сокът от специфичен вид кактус, наричан бодлива круша или опунция, е невероятно богат на незаменими хранителни вещества.

Опунцията се среща из островите по Средиземноморието, Северна и Южна Америка, Австралия. Този вид кактус ражда плодове, заради които идва и прякорът му бодлива круша.

Многобройните здравословни ползи от дюлите

Плодовете имат особен вкус, съчетаващ този на круша, цитрус и грозде. Вътрешността на плода е изпълнена със ситни семки, в които се съдържат изключително големи количества витамин С. В месестата му част се съдържат желязо, калций, бета-каротин, магнезий, аминокиселини, фитонутриенти, омега-6 мастни киселини.

За какво е полезен прясно изцеденият сок от кактусов плод?

Понижава холестерола

Свойството на сока от кактус да понижава холестерола предпазва сърцето от заболявания и кръвоносните съдове от атеросклероза.

Помага в отслабването

Бодливата круша е бедна на калории, но е богата на фибри. Сокът от нея потиска глада и контролира кръвната захар и инсулина.

Подобрява храносмилането

Чаша сок от опунция помага при раздразнени черва, запек, диария, болки в стомаха, спазми и подуване.

Контролира диабета

Споменахме, че сокът от кактус помага за намаляване нивата на кръвната захар, което го прави идеален за контрол на диабета.

Полезен в превенцията на рак

Големите количества витамин С помагат в предпазването от рак, тъй като този витамин е и мощен антиоксидант, борещ се със свободните радикали.

Понижава кръвното налягане

Завидните нива на калий в сока от кактус контролират нивата на кръвното налягане.

Има противовъзпалителни свойства 

Сокът от кактус е много подходящ при хронични възпалителни заболявания като подагра, колит, главоболие, хронични мускулни болки, артрит, защото антиоксидантите в него успокояват възпаленията и намаляват болките.

Страхотните ползи за здравето от бамята

Потиска менструалните болки

Антиоксидантите помагат и тук. Те намаляват възпалението в тъканите по време на месечния цикъл. Освен това успокояват и тревожността, намаляват стреса и спазмите при менструация.

Действа срещу махмурлук 

Една чаша сок от кактус след безсънна нощ с много коктейли ще ви дойде добре. Облекчава главоболието, гаденето, световъртежа и сухотата в устата.

Свързани статии

Намалява нивата на стрес 

Хроничният стрес предизвиква покачване на хормоните на стреса в организма и влошава работата на клетките в тъканите. Чаша сок от кактус на ден помага за намаляване на кортизола и цялостно успокояване.

Как да си направите сок от кактус?

Тъй като бодливата круша не е особено сочна трябва да я смесите с някои други съставки, също така полезни за здравето.

Невероятни ползи за здравето от лещата

Например

  • 2 бодливи круши, почистени
  • 1 чаша кокосова вода
  • 2 портокала
  • 1 лимон 

Внимателно отстранете всички бодли с пинсета или нож. Кипнете 2 чаши вода на котлон. Свалете от огъня и потопете в нея двете бодливи круши да пуснат соковете си. Оставете така за няколко минути. Извадете ги и охладете. Нарежете ги на кубчета. Сложете ги в блендер. Към тях добавете изцедените сокове на цитрусите. Залейте с кокосова вода. Пасирайте, докато се получи гладка смес.

Прецедете течността през тензух, за да отстраните семките. Изпийте полезната напитка охладена с 2-3 бучки лед.

Коментирай