Здраве и красота

6 хранителни комбинации, от които се отслабва

Богати на важни хранителни елементи

23.07.2018г. / 15 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се стремим да подобрим своята фигура, винаги започваме от промяна в начина си на хранене. След като сме съставили списък с полезните храни, е важно да знаем и как да ги комбинираме, за да бъде диетата ни по-ефективна.

Така например, пресният ананас със сок от лайм, сьомгата с авокадо, както и яйцата с авокадо, са част от тези вкусни комбинации, които подпомагат отслабването. Кои други да опитате?

Овесени ядки и фъстъчено масло

Овесените ядки са чудесен източник на важни витамини, минерали и антиоксиданти. Те са с високо съдържание и на разтворими фибри бета-глюкан, което спомага за намаляване на високите нива на холестерола и кръвната захар, стимулират здравето на храносмилателната система и създават усещане за ситост.

Фъстъченото масло е основно пюре от фъстъци. Състои се от около 25% протеин, което го прави отличен източник на протеини на растителна основа. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати и добър източник на здравословни мазнини, което го прави подходящ за хора с диабет тип 2 или за тези, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Пилешко месо и люти чушки

Храните, които са с високо съдържание на протеини, са известни като много ефективни при намаляването на телесното тегло. Пилешкото месо е сочено за термогенна храна, което го прави и подходящо за вашата диета. Лютите чушки съдържат капсаицин, който придава техния пиперлив вкус, но контролира апетита и увеличава загубата на излишни килограми.

Полезни храни, които никога да не ядете, ако искате да отслабнете 

Сусамов тахан и моркови

Морковите се считат за здравословна храна, като съдържат около 10% въглехидрати, състоящи се от нишесте, фибри и обикновени захари. В допълнение са отличен източник на витамин А под формата на бета-каротин, както и на витамини В и К, калий. Редовната консумация на моркови ни помага да се чувстваме сити, енергични и намалява общия прием на калории.

Сусамовият тахан е питателен продукт, който осигурява голямо разнообразие от витамини, минерали, протеини. Консумацията му осигурява енергия, спомага за отслабването и благоприятства храносмилателната система.

Домати и маслини

Маслините са здравословен източник на фибри, няколко от тях ни осигуряват почти 20% от дневните ни нужди. Високият прием на фибри подпомага правилното функциониране на храносмилателната система и стимулира движението в червата. Всичко това спомага за по-ефективното отслабване.

Доматите съдържат голямо количество ликопен – антиоксидант, за който се смята, че защитава тялото от свободните радикали. В допълнение, консумацията им ще ви осигури витамин А, калий, желязо. Пресните домати са и с ниско съдържание на въглехидрати (около 4%).

Диетата на д-р Андрю Уайл

Спанак, ябълки и джинджифил

Спанакът е с ниско съдържание на въглехидрати, но с висока концентрация на неразтворими фибри. Вкусният зеленчук е подходящ за диети, защото ще ви осигури и добри количества каротеноиди, витамини С и К, фолиева киселина, желязо, калций, които намаляват оксидативния стрес. В допълнение, спанакът спомага за регулиране на кръвното налягане и благоприятства храносмилането.

Ябълките се състоят от 85% вода, имат ниско съдържание на калории, захари, което ги прави подходящи за диетични режими на хранене. Фибрите, които се съдържат в тях ни правят сити. Редовната им консумация спомага за контрола на кръвната захар, насърчава здравето на сърцето и мозъка.

Джинджифилът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Подобрява храносмилането, като се препоръчва консумацията му, особено ако страдате от запек, но също така и ускорява метаболизма.  

Свързани статии

Смокини и бразилски орех

Смокините са с ниско съдържание на калории, което ги прави чудесни за хапване между основните хранения, когато изпитате силен глад. Те са богати на фибри, антиоксиданти и помагат при запек.

Бразилските ядки също съдържат добри количества фибри и консумацията им спомага за регулиране на високия холестерол. Селенът, чиито източник са е мощен антиоксидант, който засилва имунитета и подобрява метаболизма.

Всички тези храни може да комбинирате в салати, смутита, здравословни закуски.

Снимка: istock

По материали от brightside.me

Коментирай