Здраве и красота

Първият цикъл след раждането – какво да очакваме

Какви промени се наблюдават

12.06.2018г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е дълъг период, в който тялото на жената се променя. Една от промените е свързана с липсата на месечен цикъл. Раждането е другият преломен момент, който е наситен с промени, бушуващи мисли и огромна грижа за малкото същество, появило се на бял свят.

Покрай всички тези промени жените забравят за менструацията си, а когато тя се върне възникват въпросите и притесненията.

Кога ще се върне месечният цикъл? Как ще изглежда след раждането? По какъв начин ще се промени? Това са само част от бушуващите в главата на младите майки въпроси.

Много жени се чудят кога да очакват първия си месечен цикъл след раждането.

Кърменето играе ключова роля 

Ако кърмите бебето си денонощно има вероятност да останете без месечен цикъл за по-дълго време след раждането. Някои жени нямат менструация, докато не започнат да се отдръпват от кърменето. Това може да отнеме няколко седмици до няколко месеца.

Често срещани трудности при кърмене

Бременността и раждането се характеризират с драстични промени в хормоналния баланс на една жена. Заради това се наблюдават и тези колебания във възвръщането на цикъла.

По време на бременността матката се разширява многократно. След раждането тя веднага започва да се свива, но този процес отнема доста време.

Свиването и освобождаването на тъкани, образували се в матката по време на бременността, са придружени от обилно кървене, което настъпва след раждането и което много жени бъркат с менструация.

Това кървене доста прилича на менструален цикъл, но не е. То може да продължи колкото обикновен месечен цикъл, но може да трае и по-дълго в зависимост от индивидуалното здраве на жената.

При някои жени нормалният менструален цикъл след балансирането на хормоните и детеродните органи може да настъпи след около месец до 40 дни, но при други може да отнеме до няколко месеца.

Възможно е първата нормална менструация след раждането да е по-обилна от тази преди раждането, но това не бива да ви притеснява. За по-сигурно консултирайте се с наблюдаващия гинеколог.

Храненето на бебето с адаптирано мляко може да ускори връщането на цикъла 

При кърмене хормоните в тялото на майката се променят. Това възпрепятства връщането на менструацията. Ако по някаква причина се наложи да спрете да кърмите или нямате кърма, а храните бебето с адаптирано мляко, има вероятност менструацията ви да се върне по-бързо.

Не се паникьосвайте, ако цикълът ви изглежда по различен начин

Външният вид на първия цикъл може да е драстично различен от досегашните. Възможно е да се появят кървави съсиреци, но те са нормални. Ако съсиреците обаче продължават да се появяват повече от 2 седмици, това е сигнал за наложителна консултация с лекар.

Защо сексът по време на менструация е полезен?

Напълно възможно е цикълът да стане както по-тежък и обилен, така и по-лек, кратък и оскъден. Спазмите могат да намалеят в сравнение с преди бременността, което е даже един добър бонус.

Можете да забременеете преди да се появи цикълът ви

Ако раждането е минало леко и скоро след него сте възстановили половия си живот, но още нямате цикъл трябва да имате предвид, че е напълно възможно да забременеете въпреки това. Взимайте предпазни мерки, ако не желаете скорошна бременност или здравословното ви състояние не го позволява на този етап.

Коментирай