Здраве и красота

Вълшебни природни методи против изгаряния

Лятото – сезонът на загорялата кожа

22.06.2018г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото вероятността кожата ни да изгори под жаркото слънце е много по-голяма. Дори да не се печем на плажа, носим оскъдно облекло, а така голяма част от тялото ни е изложена на вредното влияние на UV-лъчите.

Превенцията е най-добрият приятел на кожата. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем по цялата открита повърхност на кожата преди да излезете, дори в града.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Ако все пак изгорите по някаква причина, вижте с кои вълшебни натурални средства можете да помогнете на кожата си да се възстанови.

Никога не слагайте лед върху изгореното! 

Много е важно да се отбележи, че драстичното охлаждане на увредената кожа може да я направи още по-уязвима и проблемна. Ледът предизвиква рязко отдръпване на кръвта от засегнатите участъци поради внезапното драстично охлаждане. Това предизвиква допълнителни увреждания на вече изгорената кожа и възпрепятстване на естествените механизми за оздравяване.

Ментова паста

Охладете изгарянето под течаща студена вода, но не ледена. Подсушете и нанесете тънък слой бяла ментова паста без примеси върху засегнатото място. Оставете да действа така, докато ефектът от ментата отмине.

Ванилия 

Екстрактът от ванилия или ваниловото масло е подходящо за малки изгаряния от по-лека степен. Нежно нанесете с пръсти ванилията по изгорения участък. Тя ще отнеме горещината от кожата и ще облекчи болката.

Как да предпазите кожата от вредните UV лъчи

Чаени торбички 

Черният чай съдържа танини и киселини, които отнемат усещането за парене в изгорялата кожа и намаляват болката. Наложете използвани чаени торбички върху изгореното след като сте се уверили, че са напълно изстинали.

Оцет 

Оцетната киселина е компонент в аспирина, който помага за намаляване на болката, сърбежа, възпалението, причинени от изгарянето. Освен това има антисептични и стягащи ефекти за кожата. Противно на очакванията, оцетът не щипе изгорялото, а го облекчава. Можете да намажете с оцет кожата или да наложите компрес.

Свързани статии

Мед 

Медът е натурален антибиотик, който помага да се успокои възпалението, да се балансира pH-то в изгорялата кожа, както и зачервяването.

3 напитки, предпазващи от UV-лъчите през лятото

Прясно мляко 

В прясното мляко се съдържат много протеини, които успокояват кожата и ускоряват оздравяването. Намокрете обилно засегнатото място с мляко и оставете да изсъхне. То ще хидратира кожата в дълбочина.

Кокосово масло 

Кокосовото масло е отличен източник на витамин Е. Освен това съдържа голямо количество мастни киселини и антигъбични компоненти, които ускоряват многократно оздравителните процеси в изгорялата кожа.

Масло от лавандула 

Освен че оставя прекрасен аромат, маслото от лавандула лекува. Етеричното масло от уханното растение успокоява изгарянията, премахва червенината, отнема паренето и болката при нараняване от слънчевата светлина.

Коментирай