Здраве и красота

10 супер ползи от маските за лице

Ако още не сте се убедили в техните невероятни свойства

19.06.2018г. / 11 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има по-вълшебно усещане за кожата на лицето след като сме си направили хидратираща и подхранваща маска. Независимо дали сме приложили домашна или купена маска за лице според нашия тип кожа, нейните ползи са безспорни, а усещането за мекота и нежност – незаменимо!

Повечето от вас със сигурност знаят колко са важни всекидневните грижи за кожата на лицето и шията, ако искаме тя да е здрава и красива. В бюти рутината задължително влизат и седмичните маски. Ако можете да си позволите да ви бъдат направени от козметик или дерматолог би било идеално и най-добро решение за кожата ви, но и домашните маски също имат своя благотворен ефект.

Ето защо:

Редуцират стреса

Може да изглежда странно, но наистина е така. Тези 20-30 минути всяка седмица, които отделяме на своята кожа, само на нея и на никой друг, са безценни за емоционалното ни състояние. Ако съчетаем нанасянето на маската и с нежен масаж (преди или след това), това преживяване определено ни помага да борим стреса.

>> Маска с домати при мазна кожа <<

Имат противостареещ ефект

Не ставаме по-млади с напредъка на времето, това е ясно. Но правилните и редовни грижи, които включват подхранващи маски поне 1-2 пъти в седмицата помагат да запазим кожата млада и стегната за по-дълго.

>> 5 домашни маски за стегната и млада кожа <<

Редовните масажи след измиването на маската дават тласък на регенерацията на клетките и спомагат за подобряването на колагена.

Подобряват циркулацията

Според изследване масажите действат изумително добре на циркулацията на кръвта в тялото. Ако сте забелязали след почистване на лице при козметик или след някаква процедура винаги се завършва с масаж. Не го пропускайте и вие при козметичната си рутина, защото добрата циркулация помага на клетките да се снабдят с кислород и важни елементи, които се придвижват чрез кръвта. Този процес води естествено до по-здрави и ефективни клетки, както и до красива кожа със страхотен блясък.

>> Домашна маска с мед за проблемна кожа <<

Имат детокс ефект

Кожата има необходимост да изхвърли замърсяванията, които се натрупват всеки ден в следствие на мръсен въздух, грим и други. Когато маската съдържа съставки с детокс ефект, нанася се правилно и достатъчно редовно, тя може да има невероятен ефект върху кожата ви. Почистването на кожата също има детоксикиращ ефект, но с подкрепата на маските резултатът ще бъде още по-впечатляващ.

Помагат при акне и следи от пъпки

Когато изстисквате пъпка (макар да не бива), съществува риск от оставяне на белег. Следите от акне могат да бъдат упорити, но с подходящи маски при акне и при редовна употреба, те могат да бъдат заличени.

Помагат при тъмни кръгове и торбички под очите

Фината кожа при околоочния контур е много деликатна и изисква внимателни грижи, за да я предпазим от преждевременно стареене. За тази зона е добре да прилагате специални маски, предназначени за нея, тъй като се използват много деликатни и щадящи съставки. Но при редовни грижи ще успеете да запазите кожата в тази зона добре защитена и стегната.

Изравняват тена

Ако сте притеснени за състоянието на кожата си и имате неравен тен, добре е да правите по-често избелващи маски, както и да чистите лицето на парна баня. Това ще ви помогне да изравните тена и да върнете блясъка на кожата си.

>> 5 начина да използвате содата при пигментни петна <<

Правят кожата мека и нежна

Редовните маски допринасят не само за здравословното състояние на най-големия ни орган – кожата, но и я правят по-мека, гладка, нежна и с изключителен блясък, така че дори и без грим лицето да изглежда невероятно!

Изглаждат кожата

С възрастта кожата ни губи постепенно своята еластичност поради намаляването на колагена в нея. Посредством изглаждащи и стягащи маски, можете да забавите този процес. Използвайте колкото се може повече маски и продукти с естествени и натурални съставки, които да стимулират производството на колаген и да редуцират признаците на остаряването.

>> 3 маски с кафе, които забавят стареенето на кожата <<

Елиминират пъпки и черни точки

Има множество маски в козметичните вериги, а може да си приготвите и домашни такива, които помагат при наличие на неприятните черни точки. Те се дължат на повишената секреция на себум и ускорено отделяне на мастните жлези. За да бъде кожата чиста, те трябва периодично да се отстраняват и маските могат да ви помогнат в тази задача.

Снимка: istock

Коментирай