Здраве и красота

Как да мием косата, за да е здрава и блестяща

Няколко ценни съвета, които ще заздравят косата ви

20.06.2018г. / 14 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето жени изграждат определен начин на измиване на косата още докато са деца. И следват този навик почти през целия си живот. Но понякога начинът, по който мием косата, не е най-правилният и щадящ косъма.

В следствие на не толкова здравословен метод на миене могат да се появят редица проблеми, свързани с косата, като например цъфтящите краища на косъма. Вие може да си мислите, че проблемът е в продуктите, които използвате, а всъщност да се окаже, че точно начинът на миене е причината.

Затова подбрахме няколко полезни съвета, с които миенето на косата става по здравословен и щадящ начин.

Започнете със скалпа

Преди да започнете да нанасяте шампоана, погрижете се да напарите добре косата и скалпа. Тъй като порите на скалпа са запушени с масла и различни замърсявания, необходимо е добре да напарите главата с топла вода, за да помогнете на шампоана да ги изчисти.

За по-голям ефект може да използвате напоена кърпа с гореща вода. Изстискайте излишната вода и увийте кърпата около главата си за 15-20 минути, преди да започнете миенето. Може да използвате времето за епилация или почистване на лицето например.

>> Храни, стимулиращи растежа на косата <<

Масажирайте 

След като сте направили запарката с горещата кърпа, направете нежен масаж на скалпа за няколко минути. Това ще ви помогне да изчистите част от замърсяванията.

>> Части на тялото, които да почиствате по-рядко <<

Мийте се с хладка вода

Навярно сте чували, че горещата вода има много вредно влияние върху косата и може да я увреди. Горещата вода може да заличи всички естествени мазнини от скалпа и косата и така да оголи прекалено епидермиса, а това да доведе до дехидратация.

От друга страна, ако измивате косата с хладка вода или дори студена, това ще помогне да се прикрие епидермиса и да се запази хидратацията. Това ще допринесе за гладка и блестяща коса, и също така ще намали значително естественото накъдряне на косата. 

>> Натурални методи за лечение на пърхот <<

Нанасяйте шампоана само върху скалпа

Предназначението на шампоана е да измие замърсяванията, мъртвите клетки и остатъците от продукти, които сте използвали, от скалпа ви. Ако втривате шампоан и върху косата по цялата й дължина, само ще премахнете естествените й масла, ще я изсушите и ще я направите по-безжизнена. Нанасяйте шампоан само върху скалпа и корените на косата. 

>> Причини за появата на косопад и решения <<

Масажирайте, докато слагате шампоан

Нанесете шампоана с лек масаж и така ще премахнете по-лесно замърсяванията и същевременно ще подобрите циркулацията на кръвта. Също така ще стимулирате растежа на косата. 

>> 5 грешки, с които съсипвате цвета на косата <<

Не прекалявайте с балсама

Ако слагате твърде много балсам, той натежава върху косата и може да я направи да изглежда по-мазна.

>> 3 маски за суха коса през лятото <<

Не слагайте балсам върху скалпа

Ако мислите, че балсамът върху скалпа ще хидратира допълнително косата, лъжете се. Използвайте балсама единствено върху косата, за да избегнете ефекта на прекаленото омазняване.

Коментирай