Здраве и красота

Ползите за здравето от маслото от дафинов лист

Има антибиотични свойства

23.06.2018г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от дафинов лист, както и самото растение, се използва в народната медицина още от древността. Хората в Древен Рим и Древна Гърция са го използвали активно в своите култура и медицина. То е било част от религиозните ритуали заради благоуханията и свойствата си.

Етеричното масло от дафинов лист има мощни аналгетични, антисептични и антибактериални свойства. То е противогъбично средство. Освен това помага при стомашни, храносмилателни, кожни и много други проблеми.

Кои са основните ползи за здравето от дафиновия лист, заради които заслужава специално внимание? 

Антисептичен агент

Всяка рана, дори да е повърхностна, трябва да бъде обработена с антисептично средство, каквото е и маслото от дафинов лист. То убива бактериите в раните и намалява вероятността от инфекция в бъдеще.

Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето

Антибиотик 

Антибиотичните свойства на дафиновия лист са познати от векове. Той потиска растежа на бактериите и спира разпространението на инфекцията.

Успокоява невралгията 

Невралгията е много болезнена и може да засегне обширни зони от тялото. Маслото от дафинов лист намалява силната болка и подпомага възстановяването на движението. То има болкоуспокояващ ефект със силата на аналгетик.

Намалява спазмите 

Маслото от дафинов лист помага за блокирането на спазмите в различни зони на тялото, причинени от кашлица или смущения в нервната система. Ефективно е при диария, свиване на кръвоносните съдове, спазъм на дихателните пътища, мускулите, вътрешните органи.

Стимулира секрецията на жлъчен сок

Жлъчният сок е необходим за разграждането на наситените мазнини. Маслото от дафинов лист стимулира секрецията му, както и поддържането на киселинния баланс в храносмилателната система.

Масло от карамфил – при стрес и за свеж дъх

Регулира менструацията 

Етеричното масло от дафинов лист не само регулира менструалния цикъл и го прави по-редовен, но и успокоява спазмите и болките преди и по време на цикъла.

5 употреби на етеричното масло от мента

Действа като седатив 

Заради свойството си да успокоява нервната система, маслото от дафинов лист има и седативен ефект. То помага при стрес, тревожност, депресия, безпокойство, истерични пристъпи, гняв.

Насърчава изпотяването

Това негово свойство е полезно за извеждането на токсините от организма. То подобрява метаболитните функции в черния дроб и храносмилателния тракт като по този начин регулира редица заболявания и подкрепя имунната система.

Коментирай