Здраве и красота

7 природни метода за облекчаване на ухапвания от комар

Как да успокоим раздразнената кожа и сърбежа

29.06.2018г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В разгара на лятото влажността на въздуха се повишава, а заедно с нея и ухапванията от комари и други досадни насекоми. 

Ухапванията могат да са истинско бедствие. Те се подуват, сърбят, а при докосване и чесане се разпространяват, образувайки плюски по кожата. 

Как да туширате сърбежа и да намалите подуването при ухапвания от комари по натурален начин?

Как да се предпазите от кърлежи през лятото? 

Лимони 

Този прекрасен плод предлага богата палитра от противовъзпалителни, антибактериални и болкоуспокояващи вещества. Лимоните са едно от най-добрите средства при ухапвания от насекоми. Втрийте парче лимон в засегнатото място или намажете с пресен лимонов сок. За секунди болката и сърбежът ще затихнат. 

Алое вера

Алоето съдържа повече от 130 активни вещества като 30 от тях са важни аминокиселини, които са от огромна полза за кожата. Гелът от алое е натурален антисептик, който успокоява сърбежа и възпалението, намалява подуването и зачервяването. Алоето насърчава по-бързото оздравяване и възстановяване на кожата. 

Сода 

Содата за хляб е алкален продукт, който неутрализира възпалението и балансира pH-то на кожата. Смесете една лъжичка с малко вода и втрийте в засегнатото място. Веднага ще облекчи. 

Мед 

Медът е природният продукт с най-мощни антибиотични свойства. Затова той притежава толкова мащабна лечебна сила, използвана в много различни случаи. Медът има противовъзпалителни свойства, които успокояват ухапаното място и облекчават симптомите.


Атакувайте комарите с техните омразни неща!

Чесън

Въпреки че при консумация чесънът люти доста, това не го прави неподходящ при ухапвания от насекоми, напротив. Той има свойството да успокоява кожата и да ускорява заздравяването. Чесънът спира сърбежа и намалява подуването и червенината. 

Чесънът е и прекрасен начин да предотвратите ухапванията преди да са се случили. Ако ще прекарате повече време в градината, край езеро или в парка, втрийте чеснова скилидка в кожата. Миризмата ще отблъсква комарите. 

Лед 

Ледът е прекрасен начин да „упоите“ засегнатото място, да премахнете болката и сърбежа. 

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е често употребявано средство срещу ухапвания от комари и други кожни проблеми. Той има моментален ефект в успокояването на кожните раздразнения и ухапвания. Можете спокойно да втриете чаша оцет в засегнатите места или да изплакнете кожата с него. Оставете го да действа, докато изсъхне. При по-сериозни кожни реакции при ухапвания наложете компрес с оцет за 15-20 минути.

Коментирай