Здраве и красота

Как да се храните, след като родите?

9 суперхрани за повече здраве

09.07.2018г. / 07 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременност е от изключително значение как се храни бъдещата майка. Но следродилният период е не по-малко важен в това отношение. Тогава жената се нуждае от качествена храна, която да ѝ осигури най-важните хранителни елементи в достатъчни количества.

Грижите за бебето, кърменето, хормоналните промени могат да изтощят тялото ви. Ето защо е важно как ще се храните след като родите. Кои храни освен риба и яйца е важно да добавите към менюто си? 

Нискомаслени млечни продукти

Млечните продукти са важна част от менюто ви след раждането и особено през кърмаческия период. Те са отличен източник на витамини от групата В, калций, протеини. Вашето бебе си набавя важния калций от кърмата за развитие на костите. Ето защо е важно да консумирате храни с високо съдържание на минерала, за да намалите риска от дефицит.

Чисто месо

Консумацията на чисти меса като пилешко, телешко, агнешко, немазно свинско, ще ви осигурят желязо, протеини и витамин В12, като ще ви помогнат да поддържате и добри енергийни нива.

Суперхрани за всяка зодия

Бадеми

Това е другата суперхрана, която трябва да включите в диетата си след бременността. Суровите ядки съдържат добри количества въглехидрати, фибри, витамини В12, Е, магнезий, манган, мед, цинк, калций и калий. Подходящи са за вашата диета, здравословно смути.

Сусамено семе

Сусаменото семе може да го хапвате така, да го добавяте към ястия, смути или да го консумирате под формата на тахан. То е изключително хранително и ще ви осигури желязо, калций, магнезий, мед и фосфор, но също така ще подобри и храносмилането.

Бобовите растения

Тъмноцветните бобови растения, като червен и черен боб са добър източник на растителни протеини. Те ще ви поддържат сити, енергични и са чудесни, ако следвате вегетариански или вегански модел на хранене.

Знаци, че консумирате много сол

Зелени зеленчуци

Те са отличен източник на витамини А и С, желязо, калций. Също така са с ниско съдържание на калории и са богати на антиоксиданти, които помагат да регулирате теглото си след раждането. Хапвайте повече спанак, зеле, броколи, брюкселско зеле и други.

Кафяв ориз

Ако искате да отслабнете след бременността, ще трябва да преразгледате консумацията на въглехидрати. Заложете на полезните, като например кафявия ориз. Богат на важни хранителни елементи, осигурява ситост, енергия. Важно е преди да го приготвите да се накисне в топла вода за поне 4 часа.

Свързани статии

Боровинки

Суперплодове, които е хубаво да хапвате след раждането. Богати са на витамини, минерали, антиоксиданти, които намаляват вредното въздействие на свободните радикали. Малка шепа от тях ще ви осигури полезни въглехидрати за повече енергия.

Портокали

След раждането ще се нуждаете от достатъчно количество витамин С. Най-добрият начин да си го набавите е чрез консумацията на портокали, но също така и чрез консумацията на лимони, грейпфрути, киви.

Коментирай