Здраве и красота

Домашни лекове при изгорен език

Как да облекчим паренето и болката

16.07.2018г. / 13 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Надали съществува човек, който поне веднъж в живота си да не си е горил езика. Пиене на кафе, чай и други горещи напитки крие риск от изгаряне, което освен че минава бавно и мъчително, е и много неприятно. Езикът изтръпва, губи чувствителността си и докосването му до храни и напитки не носи никаква наслада, напротив.

Съществуват някои домашни лекове, които можете да опитате, за да облекчите изгорения си език. Ето някои от най-ефикасните сред тях:

Алое вера

Прилагането на гел от алое върху изгорения език два-три пъти дневно облекчава усещането за парене и помага за по-бързото възвръщане на чувствителността на езика.

Домашни лекове за разширени вени и спукани капиляри

Ледени кубчета

Онова, което можете да направите, за да намалите паренето и болката е да масажирате с ледено кубче. Не го правете повече от 1 минута обаче, тъй като опарената кожа може да пострада повече.

Ментова дъвка 

Ментовата дъвка помага за усещането за охлаждане и намаляване на болката. Тя няма да излекува изгарянето, но ще помогне за облекчаването на неприятните симптоми.

Сода за хляб

Втрийте малко сода за хляб в изгорената област на езика. Тя също може да помогне за намаляване на усещането за изгаряне и парене на езика.

Храни 

Някои храни, богати на витамини от група В и желязо помагат за по-бързото облекчаване на паренето и болката. Сред тях са семена, ядки, фурми, овесени ядки, сусам, кашу.

Сос табаско 

Въпреки че съдържа люти чушки, сосът табаско помага за намаляване на болката от изгореното и възвръщане на чувствителността на езика.

Ябълки 

Изплакнете устата с пресен ябълков сок или изяжте няколко резена от сочна ябълка. Сокът в този вкусен плод оказва благотворно влияние при подобен проблем.  

Домашни лекове за болно гърло

Папая 

Ензимите в папаята имат свойството да лекуват изгаряния и рани, тъй като стимулират деленето на клетките и подмладяват изгорената кожа и лигавица.

Черен чай 

Изпийте чаша охладен черен чай. Активните вещества в него оказват охлаждащо влияние върху изгорената кожа и стимулират оздравителните процеси в езика.

Пчелен мед

Медът действа като мехлем за изгорената кожа. Той намалява паренето и болката, а противовъзпалителните му свойства предпазват от инфекции и зачервявания.  

Коментирай
Свободно време