Здраве и красота

Интуитивно хранене – по-добро от диетите

Вижте някои основни принципи

12.07.2018г. / 11 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Принципите на интуитивното хранене не приличат на никоя диета, която сте следвали. Диетолозите Evelyn Tribole и Elyse Resch, автори на книгата за интуитивното хранене, вярват че този начин на хранене е много по-успешен от всяка диета. Вижте някои от основните му принципи.

Слушайте глада си

В съответствие с този принцип трябва да ядете веднага, щом се почувствате гладни. Не е нужно да чакате, докато огладнеете твърде много, защото това може да доведе до преяждане. Важно е да изградите „приятелски и здрави“ отношения с храната и да се научите да я използвате само за да задоволите глада си.

Какво става с тялото ви, когато спрете захарта

Обърнете внимание на ситостта

По време на хранене е много важно да слушате вашето тяло и да спрете с храната, когато е необходимо. Всеки се лакоми, когато е на маса и е заобиколен от вкусни блюда. Но ако искате да поддържате теглото си под контрол е важно да не препълвате стомаха си. По-добре да станете от масата леко гладни, отколкото да преядете.

Спрете контрола над менюто си

Не спирате да пресмятате колко калории сте консумирали за деня и ако малко сте ги надвишили, се чувствате виновни? Направете храната ваш приятел, а не враг. Тя трябва да ви носи енергия, насищане, полезни хранителни елементи.

Не се страхувайте от нея и не я третирайте като враг. Така няма да получите желаната фигура. Позволете на тялото си да получава желаните храни, макар и не толкова често и не в големи количества. Ако ви се хапва сладко, хапнете 2-3 блокчета тъмен шоколад, 1 сладолед, не смятайте за забранено и малко парче пица понякога. Манията за изключване на най-любимите ви храни може да се обърне срещу вас и процеса на отслабване.

Едни от най-добрите детоксикиращи храни според нутриционистите

Не яжте за комфорт

Много хора, които се борят със затлъстяването, споделят че облекчават стреса, запълват времето си чрез хранене по всяко време на денонощието, с всякакви вредни храни. Въпреки и да знаят, че храната няма да разреши техните проблеми, те я приемат като антидепресант.

Не решавайте емоционалните си проблеми с храната. Намерете други начини да повдигнете духа си, спортът е едно от най-добрите решения.

Свързани статии

Приемете тялото си

Това може да е едно от най-трудните неща, които трябва да направи човек, който е решен да отслабне, за да изглежда по-добре, за да бъде по-здрав. Една от първите стъпки към промяната е да се научите да не критикувате и да не мразите тялото си. Научете се да го приемате, обичайте го, защото имате едно тяло и ако се погрижите за него, то ще ви се отблагодари.

Уважавайте здравето си

Основното нещо за този принцип е да се грижите за тялото си. Замислете се над начина ви на хранене в дългосрочен план. Изберете храни, които ви помагат да бъдете здрави и същевременно са вкусни и не се съмнявайте, разнообразието от такива продукти е голямо.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Щерю ( преди 5 години )
Ха така - те туй то - ти да видиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар