Здраве и красота

Храни, които кардиолозите не консумират

Определено внимават с преработените меса

07.08.2018г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че докато вие си почивате, сърцето не спира да работи? Рядко се замисляме как начинът ни на живот влияе на здравето на сърцето. 

Ако попитате кардилог как да се погрижите за сърцето си, със сигурност ще ви посъветва да спортувате редовно, да внимавате с консумацията на сол, пържени храни, да намалите нивата на стрес и т.н. Винаги ни е било любопитно кои храни специалистите не включват в менюто си. Вижте някои от тях. 

Преработени меса

Бекон, шунка, колбаси са част от ежедневното хранене на много хора. Тези продукти съдържат големи количества наситени мазнини, а неведнъж сме чували че консумацията им  се свърза с развитието на рак и сърдечни заболявания.

Докато обичаме да ги консумираме, защото са ни вкусни, някои на достъпна цена, не се замисляме, че излагаме на риск здравето си, особено ако ги консумираме често. 

Чипс

Кой не обича чипс? Големите количества трансмазнини, натрий, превръщат чипса в един от най-вредните въглехидрати. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine показва, че 99,2% от хората по цял свят консумират повече от 2000 милиграма натрий всеки ден. Много здравни организации препоръчват не повече от 1500 милиграма на ден.

Хората, които консумират повече от 2000 милиграма натрий дневно, представляват един от всеки 10 сърдечносъдови смъртни случаи. Ето защо всеки кардиолог би ви препоръчал да изключите от менюто си чипсове, снаксове. 

7 ползи от гъбите шийтаке

Зърнени закуски

Вкусни са, нашето бързо решение за закуска, но съдържат много захари. Проучване от 2014 г., публикувано в JAMA: Internal Medicine установи, че хората, които консумират 17-21% от калориите от добавена захар, имат 38% по-висок риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Този вид закуски покачват нивата на кръвната ни захар, което увеличава нивата на триглицеридите и холестерола.

Пица 

Колко често хапвате пица? За съжаление, любимата ни пица съдържа нездравословни въглехидрати, преработени меса, сол, преработени сирена....

Ако искате пицата ви да бъде по-здравословна, трябва да е приготвена с качествени продукти, по-малко количество сол, да има повече зеленчуци върху нея... Хапвайте пица, но не често, ако не искате да изложите на риск здравето на сърцето си.

Суперхрани за здраво сърце

Инстантни спагети

Инстантните спагети са любими на много хора, защото се предлагат в разнообразни вкусове и се приготвят бързо и лесно. За съжаление не тези от вас, които обичат да ги консумират, никой кардиолог не би ви препоръчал да ги включите в менюто си.

Инстантните спагети съдържат големи количества сол. Когато консумираме много сол, тялото ни задържа излишните течности, което се отразява на нивата на кръвното налягане. Поддържането на високо кръвно, крие риск за здравето на сърцето. 

Енергийни напитки

На пазара се предлага голямо разнообразие от енергийни напитки, като някои от тях са ни представяни като здравословен начин да повишим енергийните си нива, благодарение на съдържащите се в тях гуарана и таурин.

Свързани статии

Но тези две съставки в комбинация с кофеин, могат да предизвикат сърдечна аритмия, а заедно с липсата на сън или некачествен сън след консумацията им, допълнително вреди на здравето ви. 

Бял хляб

Белият хляб, тестените изделия от пшеница, белият ориз, са все храни, към които трябва да имаме повишено внимание, според кардиолозите. 

Когато консумираме бели нишестета, тялото ни ги превръща в захари. Ето защо е добре да заменим белия хляб с пълнозърнест, тестените изделия, които консумираме да са приготвени с качествени брашна, като елда, например, за да не се покачват излишно и нивата на кръвната  ни захар. Тези храни съдържат фибри и организмът ги усвоява по-бавно. 

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
( преди 5 години )
Даващите акъли за здравословно хранене са по-вредни от самите вредни храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар