Здраве и красота

Напукани устни – как да овладеем този кошмар?

Съвети за меки и сочни устни

29.07.2018г. / 06 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напуканите устни са проблем, който се появява както през зимата в студеното време, така и през лятото, когато сухият въздух и слънцето оказват своето влияние.

Искате да имате меки и нежни устни, които не се напукват и по които червилото се задържа часове наред? Тогава се погрижете за тях.

Основни грешки, причиняващи напукани устни

Последвайте някои важни стъпки, които ще направят устните ви меки и сочни.

Опознайте съставките, които ви действат добре

В повечето балсами и червила за устни се съдържат вредни оцветители, изкуствени ароматизатори, алергени, парафини, консерванти. Всички те създават условия за пресушаване на кожата на устните, напукване, дехидратиране.

Избягвайте тези съставки. Вместо това наблегнете на продукти, богати на витамин Е, кокосово масло, масло от ший, глицерин, вазелин. Всички те имат успокояващо, дълбоко подхранващо и овлажняващо свойство.

Нанасяйте внимателно

Ако нанасяте балсама си с пръсти, увеличавате риска от пренасяне на бактерии, които могат да влошат здравето ви и това на кожата ви. Вместо това използвайте продукти, които се нанасят без да се докосват с ръце. Това ще намали риска от напукване, нацепване и инфекции.

Предпазвайте от слънцето

Най-често забравяме да нанасяме крем със слънцезащитен фактор върху устните, когато става дума за предпазване на кожата от UV-лъчите. Устните са най-пропусканата зона от тялото. За да бъдат здрави, млади и плътни е от голямо значение да се употребяват продукти с подходящата защита.

Как да носим матово червило?

Ексфолирайте 

Както миете зъбите сутрин и вечер, така трябва да четкате и кожата на устните. Изберете нежен ексфолиант за устни с подхранващи масла и прилагайте всяка вечер. Процедурата отстранява мъртвите клетки и предпазва от напукване и болка.

Омекотете въздуха вкъщи

През лятото климатиците охлаждат въздуха и го изсушават. През зимата нагряващите уреди и парното също причиняват щети на кожата на устните, особено през нощта в помещението за спане. Направете въздуха у дома по-влажен и мек.

Взимайте добавки разумно

Напуканите устни могат да са признак на дефицит на витамин D. Взимането на хранителни добавки с витамин А, В3, В12 и цинк правят кожата мека, здрава и блестяща.

Коментирай