Здраве и красота

Здравословни състояния, които са причина за постоянен глад

На какво може да се дължат честите ви посещения до хладилника

21.04.2022г. / 12 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Само защото сте гладни почти непрекъснато през деня не означава, че сте чисто и просто чревоугодници. Съществуват някои медицински проблеми, които могат да се коренят в основата на честите изблици на вълчи глад.

Кои са тези здравословни проблеми, които причиняват често усещане за глад?

Депресия 

В някои случаи храненето и по-точно хранителните разстройства имат пряка връзка със стреса, напрежението и тревожността. Част от този механизъм е хормонът серотонин или хормон на щастието. Когато той е в прекалено ниски нива, организмът се опитва да създаде комфорт на тялото чрез храната. Оттам идва склонността към преяждане, а понякога и към отказ от храна.

Какво се случва в тялото ни, когато гладуваме?

Стрес

Стресът оказва своето зловредно влияние върху организма всеки ден. Трудно е да го избегнем, но можем да се опитаме да се справим с него. При повишени нива на стрес в организма се наблюдават високи стойности на хормона кортизол. Той кара човек да преяжда без да има реална нужда от тези излишни калории. Резултатът е трупане на мазнини и невъзможност на организма да ги изгори, за да изразходва енергия.

Хипертиреоидизъм 

Ако сте нонстоп гладни, чувствате се уморени, потите се, слабеете въпреки огромните количества храна, които поглъщате, една от причините за тези смущения може да е повишена функция на щитовидната жлеза.

Затлъстяване

Преяждането води до повишаване на теглото и трупане на мазнини в резерв. Затлъстяването само по себе си може да ви кара да чувствате непрестанен глад. Това се случва, защото колкото повече мастна тъкан има в тялото, толкова по-малко чувствителни стават клетките към хормоните, контролиращи обмяната на веществата. Така човек попада в един затворен кръг, който може да се прекъсне само с подходяща диета и двигателна активност.

Свързани статии

Хипогликемия 

Когато кръвната захар падне прекалено ниско, изпитваме силен глад. Възможно е да ви прилошее, да ви прималее, дори да припаднете, ако нивата са твърде ниски. Организмът в такива случаи се нуждае от спешен енергиен бустер, който да го вдигне на крака, а той идва чрез храната.

Диабет 

Както диабет тип 1, така и тип 2 може да е в основата на непрекъснатото усещане за глад. Когато нивата на кръвната захар паднат, човек има нужда спешно да хапне нещо. Но когато глюкозата в кръвта и инсулинът са с високи стойности, нещата могат да станат още по-лоши.

Защо жените се нуждаят от повече сън?

Диабетиците страдат от чести изблици на вълчи глад, защото клетките на организма им са неспособни да регистрират правилно хранителни вещества и да ги превърнат в енергия. Вместо това ги трансформират в мазнини, трупащи се по цялото тяло.

При страдащите от диабет нивата на кръвната захар често са колебливи и нестабилни, което допълнително предизвиква често усещане за глад.

Менструален цикъл

Менструалният цикъл не е здравословно състояние, което изисква лекарска намеса, но все пак може да е в основата на усещането за глад. Виновници са хормоните, които в този момент бушуват и карат тялото да изпитва нужда от допълнителни калории.

Коментирай
Здраве и красота