Здраве и красота

8 съвета за непробуден сън в летните жеги

Как да спим по-добре, когато е горещо?

10.08.2018г. / 13 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички обожаваме лятото. Горещите дни, безкрайният син хоризонт, когато сме на плажа, а летните вечери с тяхната сладка прохлада разкриват невероятни възможности за забавления на открито.

Лошото идва след това, когато решите да си легнете. Жегата в летните нощи пречи да заспите и нарушава съня през нощта.

Според редица изследвания, спането при високи температури в помещението не е полезно и пречи на нормалната почивка на организма през нощта. Тялото не може да се отърси от стреса през деня, затова на сутринта се събуждате изморени и недоспали.

Всъщност, не ни трябват 8 часа сън?!

Спането на климатик също не е добра опция, още по-малко предизвикването на течение в спалнята. Когато сте отпуснати, силната студена струя въздух може да ви причини редица здравословни проблеми.

Какво можете да направите, за да превърнете летните горещи нощи в по-малък проблем за здравия ви сън?

Вземете хладен душ точно преди лягане

За да понижите температурата на тялото си с няколко десети градуса, което е от значение за добрия сън, изкъпете се с хладка към студена вода. Легнете си веднага. Ще усетите как бързо започвате да се унасяте.

Дръжте сенниците или щорите спуснати през деня

Ако изложението на спалнята ви е южно или западно, тя ще е много по-гореща от останалите помещения в жилището. Греенето на слънцето до последно преди залеза напича стената и прави съня в тази стая мъчителен, понякога невъзможен.

За да запазите спалнята малко по-хладна, дръжте сенниците или щорите, ако имате такива, спуснати през деня. Ако нямате, монтирайте – това ще ви помогне в голяма степен.

Използвайте възглавници с пълнеж от елда

Колкото и странно да звучи, такива възглавници съществуват и те оказват благотворно влияние върху съня. Елдата е материал, който се използва за пълнеж на възглавници, защото не задържа влага, предпазва от акари и други микроскопични насекоми и алергени.

4 активности против безсъние

Тя държи хлад за разлика от изкуствения силиконов пълнеж или естествените птичи пера. Ето защо е много по-добър вариант от тях. Освен това дребните зрънца масажират скалпа и врата като по този начин стимулират кръвообращението.

Използвайте копринена калъфка за възглавница 

Коприната е естествен материал, който държи хлад през нощта. Облечете възглавницата си в коприна. Използвайте и копринени чаршафи и калъфки за завивки.

Спете сами 

Гушкането в партньора прави нощта още по-гореща. Колкото и да ви е трудно да се откъснете един от друг, трябва да го направите поне в най-горещите нощи от годината. Не е нужно да спите на отделни легла, просто се раздалечете леко, така че да не се допирате. Топлообменът между телата ви също пречи на съня.

Сложете калъфката във фризера

Малко преди да си легнете, поставете калъфката си във фризера за половин час. След като се охлади ще ви е много по-приятно да заспите, докато тя излъчва лек хлад.

Край на безсънието с промяна в тези вредни навици

Обърнете леглото 

Слънчевата светлина пада директно върху леглото ви, обърнете го. Малко лятно разместване няма да ви се отрази зле. А и лъчите няма да ви будят рано сутрин преди алармата.

Напръскайте лицето си

Използвайте бутилка с пулверизатор, за да напръскате лицето си преди лягане. Това създава допълнително усещане за разхлаждане, което отпуска и помага да заспите. Можете да използвате термална вода, розова вода или обикновена студена вода.

Коментирай