Здраве и красота

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

Какво може да предизвика това заболяване

10.09.2018г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Широко разпространено е схващането, че само хората, които прекаляват с консумацията на сладко и захарни изделия са склонни да отключат диабет. Известно е, че за да се предпазим от диабет тип 2 е необходимо да следваме 3 прости правила в ежедневието – здравословна храна, повече движение и контрол на телесното тегло.

Оказва се обаче, че това съвсем не е достатъчно. Съществуват някои изненадващи фактори, които могат да повишат риска от диабет тип 2 въпреки здравословните усилия, които полагаме. Кои са те?

1. Преминаване към безглутенова диета без да има нужда 

Не е здравословно да изключвате пшеницата, ечемика и ръжта от менюто си, освен ако е необходимо по медицински причини. Хората, които редовно консумират глутен в умерени количества, са с до 13% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с онези, които преминават на безглутенова диета.

Откритието е описано от учени от Американската кардиологична асоциация. Изследването е проведено върху близо 200 хиляди възрастни.

Как да контролирате гестационния диабет без лекарства

Това може да се дължи на факта, че хората, които избягват глутена, са склонни да ядат по-малко фибри и пълнозърнести храни в ежедневното си меню от останалите. Тези вещества играят съществена роля в намаляването на риска от диабет.

2. Прекарване на прекалено много време сами 

Социалната изолация влияе на стресовите хормони в организма, а оттам и на риска от диабет тип 2. Това показва изследване на BMC Public Health. Жените на възраст между 40 и 75 години, които не участват в социални дейности и контакти, имат с до 112% по-висок риск от отключване на диабет в сравнение с останалите, имащи богат социален живот.

Експертите не разбират напълно връзката между социалната изолация и диабета, но се предполага, че самотата предизвиква депресия, а тя е основен фактор за диабет.

3. Спиране на кафето 

Много хора спират пиенето на кафе, защото кофеинът носи вреди на организма. Това е така, но се отнася само до злоупотребата с него. Пиенето на една до две чаши от черната напитка на ден носи повече ползи на тялото, отколкото вреди.

Кафето е богато на антиоксиданти и повишава настроението. Изследване на учени от Харвард констатира, че хората, които пият по една-две чаши кафе на ден в продължение на 4 години имат с до 17% по-нисък риск от развитие на диабет, отколкото въздържателите.

Прости съвети за предпазване от диабет

Чистото кафе има свойството да балансира нивата на кръвната захар в организма и помага за тяхната стабилност през целия ден.

Коментирай