Здраве и красота

7 ползи за здравето от радикио

Вкусна червена цикория с много хранителни качества

23.09.2018г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Радикио е многогодишно растение, широко използвано в средиземноморската кухня. То е разновидност на цикорията, но с червен цвят, заради което е наричано червена цикория или италианска цикория. Всъщност, по-голямата част от видовете цикория са наименувани на областите в Италия, където се отглеждат.

Радикиото може да се яде както сурово, така и сготвено. Хранителните вещества в него дават невероятно много ползи на организма.

8 ползи за здравето от маракуята

Какво съдържа радикиото?

Този вкусен зеленчук съдържа огромни количества витамин К, мед, фолати, витамин Е, диетични фибри, витамин С и протеини. В него се съдържат също така полезни въглехидрати и незаменимите омега-3 и 6 мастни киселини и антиоксиданти.  

Защо е полезно радикиото?

Стимулира имунната система 

Наличието на големи количества витамин С в радикиото помагат на имунната система да функционира добре и да предпазва организма от редица вирусни, бактериални заболявания, както и множество възпалителни процеси в тялото, водещи до по-сериозни проблеми.

Детокс 

Съвременният начин на живот доказано интоксикира организма много повече, отколкото в миналото. В добавка стресът играе важна негативна роля в затруднението на тялото да изведе само токсините от себе си. Ето защо са необходими хранителни продукти, които да ускоряват този процес на детокс и радикиото е един от тях.

Отслабване 

Радикио е бедно на калории, но много богато на фибри и полезни въглехидрати, помагащи в отслабването. Като бонус тялото се зарежда с много витамини и растителни протеини, които засищат.

Бори се с рака 

Полифенолните съединения в радикиото помагат на организма да се бори с инфекции, възпаления, свободни радикали, злокачествени промени в клетките и преждевременно стареене.

10 здравословни ползи от мангото

Свързани статии

Подобрява зрението 

В радикио се съдържа лутеин, така важен за здравето на очите. Лутеинът има свойството да намалява дегенеративните промени в окото, предотвратява дегенерацията на макулата и развитието на катаракта (перде).

Подобрява храносмилането 

Полезните количества фибри в радикиото помагат на червата да работят добре. Те стимулират перисталтиката като същевременно балансират чревната флора.

Намалява риска от болестта на Алцхаймер 

Антиоксидантите в радикиото намаляват възпаленията в нервната система и забавят отлагането на бета-амилоидна плака, един от причинителите на болестта на Алцхаймер или поне един от механизмите, за които се смята, че са в отключването на този процес.

 

Коментирай