Здраве и красота

Стоматологът д-р Ивана Ескич: Здравето, а не естетиката е на първо място

Интервю с известния лицево-челюстен хирург и стоматолог д-р Ивана Ескич, в което тя споделя ценни съвети за поддържане на оралното здраве

08.10.2018г. / 10 01ч.
Мария Дуковска
Д-р Ивана Ескич, снимка: личен архив

Д-р Ивана Ескич, снимка: личен архив

Д-р Ивана Ескич е специализиран лицево-челюстен хирург. През 2000 г. завършва Факултета по дентална медицина в Белградския университет. През 2001 г. записва магистърска програма в Клиниката по пародонтология и орална медицина, дентална медицина в Белград. Магистърската дисертация на Д-р Ескич е на тема „Изследване влиянието на тютюнопушенето върху качествения състав на субгингивалната микрофлора при пациенти, страдащи от пародонтално заболяване“.

През октомври 2002 г. започва специализация в Стоматологичния факултет по орална хирургия. Д-р Ескич е член на Сръбското медицинско дружество, Асоциацията на частните стоматолози в Сърбия, Асоциацията на оралните хирурзи и имплантолози на Сърбия, Асоциацията на пародонтолозите в Сърбия, Стоматологичната камара на Сърбия. От 2006 г. тя създава частна стоматологична практика в Белград, където практикува заедно със съпруга си.

Д-р Ескич гостува на големия международен форум за стоматолози Sofia Dental Meeting, който се проведе у нас в края на месец септември. По този повод потърсихме д-р Ескич, която да ни разкаже повече за интересните тенденции в стоматологията, както и да сподели ценни препоръки за постигането и запазването на мечтаната от всички красива и здрава усмивка.

Д-р Ескич, вие сте гост на форума Sofia Dental Meeting. Бихте ли ни разказали какво представихте на събитието и кои са последните тенденции в стоматологията?

На тази конференция говорих за отрицателното влияние на тютюневия дим върху здравето на устната кухина и изнесох своите наблюдения свързани с алтернативните тютюневи изделия без тютюнев дим. Аз не бих използвала думата „тренд“ в медицината и стоматологията, защото най-голямата предпоставка за добро орално здраве е редовната и адекватна хигиена.

Стоматологът има значителна роля за този редовен контрол и поддръжка. Професионалната помощ винаги е добре дошла. Пазарът налага много агресивно тези така наречени трендове чрез различни средства за поддържане на оралната хигиена. От нас зависи да изберем тези продукти, които са най-адекватни, които са съобразени с индивидуалните нужди на нашите пациенти. Златното правило е да има индивидуален подход към всеки пациент.

Споменахте бездимните продукти. Какви са вашите наблюдения при пушачи, преминали от цигари към такъв тип бездимни продукти? Отразява ли се промяната на здравето на устната кухина и зъбния статус на пациентите?

Да, има такива промени. Първата и най-съществена промяна е, че изчезва лошият дъх от устата. Сухотата в устата също изчезва. Така наречените необратими промени - възпалителни и болезнени, също изчезват, щом се премине към алтернативни продукти. Пациентите ми съобщават за по-малко неприятни и болезнени изменения, което говори и за по-добро качество на живот, към което водят продуктите без тютюнев дим. Предлагането на продукти без тютюнев дим помага на всички пушачи по-лесно да се откажат от пушенето и в крайна сметка да преминат на една алтернатива, която е по-малко вредна.
 
Какви са най-често срещаните проблеми при пушачите?

Да започнем с основния проблем, а именно тютюневият дим, който се появява при изгарянето на тютюна при класическите цигари. Това е една комплексна смес с над 7000 вещества, много от които са вредни за здравето. Над 70 от тях са канцерогенни. Това, което е най-интересното е, че канцерогенни са именно твърдите частици в тютюневия дим, най-вече катранът. Докато при електронните устройства, където вместо тютюнев дим се освобождава аерозол, няма такъв твърд компонент, няма ги тези катранени частици. Единствено аерозол, никотин и глицерин. Известно е, че никотинът е естествен продукт, така че пушачът може да получи своята доза никотин, но без тези толкова вредни частици, които предизвикват най-често вредните промени в устата.

Топлинното и химическо въздействие на тютюневия дим води до естетически промени. Като започнем от по-малко неприятните и стигнем до тези, които наистина застрашават човешкото здраве. Отрицателното влияние на тютюневия дим зависи и от годините пушене, от честотата на ползване на тютюневи изделия, от това кога е започнал човекът да пуши и разбира се, от устойчивостта на неговия организъм. Устната кухина всъщност е първата, която посреща тютюневия дим и тя не е пощадена от тези вредни въздействия.

Промените се виждат върху твърдите тъкани, зъбите, както и върху меките тъкани в устната кухина. Промените, от които най-много се интересуват хората са естетическите такива. Пример за такава промяна са така наречените тютюневи пигментации. Тези пигментации са интересни поради много причини. Те са неприемливи от естетическа гледна точка, но освен това, те правят повърхността на зъбите лепкава, което съответно води до по-интензивно развитие на бактериални наслоявания като зъбна плака и зъбен камък. Всъщност зъбната плака и зъбният камък са основната причина за появата на кариеси и пародонтоза. Затова като логично решение се налага използването на изделия без тютюнев дим, за да може тези основни причинители да бъдат държани под контрол. По този начин превентираме, лекуваме адекватно и по правилен начин поддържаме постигнатите резултати.

Профилактиката ли е ключът към предотвратяване на заболявания като пародонтоза?

Профилактиката и превенцията винаги са най-важни, за да избегнем болестите на устната кухина и зъбите. Когато обаче такива промени и заболявания са факт, ние трябва адекватно да ги лекуваме. Когато ги излекуваме, макар невинаги да е възможно пълно излекуване, ние трябва да поддържаме постигнатия резултат. Именно този контрол на хигиената е съществена част, независимо дали сме направили една най-обикновена пломба или най-сложните хирургически операции в устата, като имплантирането на зъб.

Споменахте за пожълтяването на зъбите вследствие на тютюневия дим. Какво е вашето мнение по отношение на избелването с домашни средства, което някои хора практикуват?

Аз не съм застъпник за такива действия и не подкрепям тези методи, защото това са способи, които не са научно доказани. Понякога говорим за естествени, но твърде агресивни химически вещества. Предполагам, че имате предвид сода бикарбонат?

Да, сода, лимон.

Много по-малко абразивни елементи има в пастите за зъби, така че е по-добре да се потърси професионална помощ, защото при едно професионално избелване на зъбите е изключително важно да се предпази опорния апарат на зъбите. Никога естетиката не трябва да е на първо място. Винаги трябва да се мисли за здравето. Защото, какво, ако имаме една красива сграда върху лоша основа? Точно като при сградите, опорната тъкан на зъбите са венците. Те са основата на зъбния апарат.

Разбира се, че при пациенти с пародонтоза, кариес и възпаление на венците, не се прави избелване. Избелват се само здрави зъби, със здрави венци. Стоматологът трябва да защити този опорен апарат на зъбите, защото химикалите, които се използват при избелване, могат да са агресивни и да въздействат върху зъбния апарат.

А има ли храни или напитки, които се счита, че увреждат зъбите и е добре да се избягват за консумация?

Всички храни и напитки с много силен цвят като червеното вино, кафе, и такива, в които има силна концентрация на пигменти, влияят върху оцветяването на зъбите.

Какви са най-честите „стоматологични“ грешки, които пациентите правят, като правилното миене на зъбите например?

Да, срещат се такива грешки и затова е много важно хората да се образоват относно техниката за поддръжка на зъбите. Всички тичат след модните тенденции и пазарът ги диктува, но стоматологът е човекът, който разполага с основните средства за поддръжка на хигиена.

Не е важно тези средства да са много на брой, а да се ползват основните похвати и тогава вече лесно можем да надградим според индивидуалните нужди. И швейцарска да е четката ви за зъби, няма да има полза, ако не знаете как да я употребявате.

Бихте ли споделили няколко съвета за мечтата на всяка жена – здрава, красива и бяла усмивка?

Тъй като съм и сертифициран лекар по естетическа медицина, за мен е много важно да подчертавам пред пациентите, че най-важното нещо за тях е здравето им. Единствено здравата усмивка е красива усмивка. Не трябва да се прибягва до агресивни методи, което е най-важната препоръка за красива усмивка. Редовна и адекватна устна хигиена е най-добрата предпоставка за добро орално здраве.

Не бива да се забравя моментът с превантивните методи, тъй като различните промени и болести в устната кухина биха могли да се предотвратят с една добра превенция. Важно е хората да се въздържат от вредни навици или поне да се опитат да преминат към по-малко вредни алтернативи.

Ако промените или болестите вече са налице в устната кухина, то тогава е нужно лечение, защото естетиката стъпва единствено на здрави основи. Така е и със зъбите, и с кожата.

Ако кожата е дехидратирана, ако в била подложена на силно външно въздействие като слънчеви лъчи, замърсяване на въздуха и други, кожата трябва първо да се детоксикира и едва след това да се подхрани, освежи и при желание да се сложат филъри. Естетическите процедури идват накрая. Не в обратния ред. Така е и със зъбите. Пак подчертавам, че зъбите с кариес, пародонтоза, възпалени венци, те не могат да бъдат третирани и да им се направи избелване, преди да се лекуват адекватно. Здравето е преди всичко.

Коментирай