Здраве и красота

За рака на гърдата, но без страх и паника

Октомври месец е посветен на борбата срещу рака на гърдата

04.10.2018г. / 09 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Като част от световния месец срещу рака на гърдата, Avon представя проекта Pink Light, насочен към повишаване на информираността относно рака на гърдата. Защото никоя жена не трябва да остава на тъмно относно здравето на гърдите си.

Един обикновен разговор може да промени всичко. Жените трябва да се окуражават една друга, да си вдъхват увереност, но най-вече – да се съветват да посетят лекаря си, ако имат някакви съмнения. Доказано е, че дори само говоренето относно рака на гърдата помага на жените да се чувстват по-добре в собственото си тяло.

Не е нужно да сте здравен експерт – достатъчно е да водите прост, но същевременно силен диалог, който може да доведе до промяна. Можете да изиграете роля в повишаването на информираността за рака във вашето семейство, приятели, близки, колеги, служители.

Запомнете, че не е нужно да имате всички отговори относно рака на гърдата – важен е разговорът.

Кога разговорът може да се случи?

Възможностите за разговор относно раковите заболявания могат да възникват по много начини – когато говорите с приятели, семейство, колеги, както и с всеки, с когото разговаряте ежедневно.

Кога може да говорите за рака?

  • Когато някой заговори за здравето си (например, че има трудности със спирането на пушенето, иска да отслабне).
  • Ако знаете възрастта им може да помислите дали са подходящи за скрининг за рак на гърдата и да ги уведомите за програмата, както и как да получат достъп до нея.
  • Когато някой изрази съмнение или спомене потенциален знак или симптом.

Говорете какво би могло да следва от тук нататък

Не е нужно задължително да споменавате рак. Ето някои идеи за започване на разговор:

  • Ако усетите, че отсрещният човек иска да говори относно рака на гърдата, попитайте го защо иска да промени живота си към по-здравословен или какво според него би помогнало да осъществи целите си.
  • Помогнете на хората да имат смислен разговор с лекаря си като ги попитате от колко време имат тези симптоми, какви лекарства вече са приемали, дали утихват оплакванията и дали нещо е помогнало.
  • Обсъдете всички бариери или притеснения, които може да има, за да се потърси помощ.
  • Ако вече са били на преглед ги попитайте какво е казал професионалистът относно симптомите им. Ако все още не са се срещнали с лекаря си, това може да ги подсети. Може да използвате: „Може и да не изглежда нещо сериозно, но си струва да те види лекар.“
  • Ако ще се видите отново може да попитате как се чувства, ако е удобно, както и да ги подкрепите да предприемат допълнителни мерки ако нещата не са се подобрили. Знаейки, че някого наистина го е грижа за тяхното здраве, може да им даде допълнителна мотивация, за да действат.

>> Вижте график с безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата <<

Как да отговорите

Може да е трудно да започнете разговор относно рака, но тук ви предлагаме няколко съвета относно това как да има една добра дискусия:

  • Без паника: Обичайно е хората да искат да споделят личния си опит с раковите заболявания.
  • Не е нужно да знаете всички отговори: не се притеснявайте ако някой ви зададе въпрос, на който не знаете отговора, насочете го към лекар.
  • Няма да можете да поправите проблема на някого: въпреки че всички искаме да помогнем, не можем да поправим всичко. Не се чувствайте зле ако не сте успели да предложите решения – понякога обикновеното изслушване може да помогне.
  • Убедете се, че слушате: ако някой има опит с рака слушайте какво ви казва. Можете да покажете, че проявявате интерес чрез зрителния контакт и кимане. Думи като: „Съжалявам да го чуя“ и даването на възможност другия да сподели мислите си с вас може да бъде от голяма помощ. Възможно е да не искат да говорят за рак след като са споделили историята си, затова ги уверете, че всичко е наред и сменете темата.
  • Насочване за по-нататъшна подкрепа: можете да помогнете на някого да открие място, на което да получи помощ като например кабинета на лекаря им, или местна организация за подкрепа. Може да използвате фрази като: „Благодаря, че сподели с мен какво се е случило. Дали ще ти бъде от полза да поговориш и с лекар?“.

В световния месец за борба с рака на гърдата изразете своята съпричастност към хилядите жени в България, които се нуждаят от нея! Подкрепи мисията на Avon срещу рака на гърдата! Облечи се в розово на 8 октомври – национален розов ден. Нека заедно си поставим мисия, осведоменост относно здравето на гърдите. За всяка жена. Всеки ден.

Научи повече за здравето на гърдите си и как да подкрепиш проекта Pink Light на линка:
https://www.avon.bg/bcc.

Коментирай