Здраве и красота

Странични ефекти на антибиотиците

Някои ще ви изненадат

17.10.2018г. / 11 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едни от най-често срещаните неразположения при прием на антибиотици са гаденето и диарията. Според американски учени, поне 20% от хората, които са приемали антибиотици поне веднъж в живота си са изпитали и други неразположения. Какви – вижте в следващите редове.

Чувствителност към слънцето

Някои антибиотици могат да повлияят на това как кожата ви реагира на ултравиолетова светлина. Ако се излагате твърде много на слънце, докато приемате медикаментите, това може да увеличи риска към слънчеви изгаряния, лющене на кожата, обриви.

Главоболие или замаяност

Главоболието и замайването са две от най-често срещаните неразположения при прием на антибиотици. Обикновено те преминават след завършване курса на лечението.

9 навика за здрав черен дроб

Треска

Като страничен ефект от прием на антибиотици е напълно възможно да имате алергична реакция към лекарството, която да е придружена от треска. Наблюдавайте и стойностите на температурата, ако няма промяна в тях, консултирайте се с лекар.

Гъбична инфекция

Антибиотиците променят бактериалната среда в тялото ни, така че човек става уязвим към гъбички. Те могат да се появят в устата, върху кожата, по ноктите, може да страдате от вагинални гъбички. Ето защо е важно когато приемате антибиотик, успоредно с него лекуващият лекар да ви назначи и противогъбични медикаменти, както и пробиотик за чревната флора.

За какво е полезна комбинацията от мед и орехи

Сърдечни проблеми

Въпреки че се случва рядко, приемът на някои антибиотици може да причини сърдечни проблеми. Те обикновено водят до аритмии или ниско кръвно налягане.

Свързани статии

Алергия

Една от най-опасните реакции на тялото срещу антибиотиците е алергията. В този случай могат да се появят обриви, сърбежи, подуване на клепачите, устните, езика.

Нежелана бременност

Ако приемате антибиотик и противозачатъчни хапчета по едно и също време, ефективността на антибебе хапчето може да намалее. В резултат на това се увеличава вероятността от нежелана бременност.

Коментирай