Здраве и красота

5 начина да облекчите хремата

И да дишате по-лесно

16.10.2018г. / 10 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хремата е най-често срещаното неразположение по време на настинка и грип. Усещане за тежест в областта на скулите, челото, постоянно течащ нос, кихане... Освен назначената ни терапия от лекар и инхалациите, вижте още 5 начина да се освободите от нея.

Масажирайте точката между веждите

С помощта на показалеца си масажирайте с леки кръгови движения точката между веждите си за 1-2 минути. Този масаж намалява възпалението, улеснява елиминирането на носния секрет, намалява усещането за тежест в областта на синусите.

Масажирайте точките около ноздрите

С помощта на средните си пръсти, оказвайки лек натиск, направете масаж с кръгови движения в областта на ноздрите в продължение на 1-2 минути. Тази процедура ще ви помогне да отворите носните канали и ще ви е по-лесно да издухате носа си.

Масажирайте точката между носа и горната устна

Масажирайте точката за 2-3 минути с леки кръгови движения. Тази процедура ще ви помогне да премахнете усещането за подуване в носа.

Използвайте овлажнител за въздух

Когато влажността в помещението е по-малка от 40%, секретът в носа изсъхва и пречи на дишането. Оптимални индикатори за влажност – от 40 до 60%. Към него може да добавите аромати като мента, лавандула, евкалипт.

Топъл компрес

Вземете малка суха памучна кърпа и я загрейте за кратко в микровълновата или във фурната (бъдете внимателни!). След това я приложете върху носа и синусите си като компрес. Температурата на кърпата трябва да е приятно топла, а не гореща, за да ви бъде комфортно.

Още по темата:

Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки

За какво помагат маслиновите листа?

Коментирай