Здраве и красота

Причини да сте гладни без значение колко често ядете

На какво се дължи

30.10.2018г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гладът е полезно чувство, което дава сигнал, че е време да заредим малко енергийните си батерии. Той поддържа функционирането на мозъка, изграждането на мускулите, позволява на организма да се възстанови след физическото натоварване и стреса от деня.

Нормално е да изпитваме глад през няколко часа. Не е нормално обаче, ако това се случва твърде често, въпреки че сравнително скоро сме яли.

Какви могат да бъдат причините за поява на глад скоро след като сте се хранили?

Не консумирате достатъчно протеин

Разграждането на протеините отнема малко повече време, което отлага глада във времето. Ако в менюто ви не се съдържат достатъчно протеини, скоро след храненето ще огладнеете.

Неистов глад за някои храни през бременността – какво означава?

Не ядете достатъчно фибри

Фибрите също осигуряват ситост за повече време за разлика от въглехидратите например. Храни без фибри преминават много по-бързо през храносмилателния тракт, оставяйки ви отново гладни скоро, след като сте се хранили.

Храненията ви са прекалено нарядко

Избягвайте прегладняването, защото то носи доста затруднения на организма и го поставя в режим на пестене на енергия. Това кара нивата на стрес в тялото да се повишават. Вместо това разпределете храненията си през 3-4 часа на малки порции, така че да зареждате с хранителни вещества, носещи енергия през оптимално време.

Имате безсъние

Колкото по-дълго не спите, толкова повече тялото ви ще се нуждае от енергия, за да управлява всички процеси в клетките, тъканите и органите. Този объркан процес води до изтощение и поява на вълчи глад, особено през нощта, когато организмът би трябвало да превключи на съвсем друг режим.

Хроничен стрес

Когато имате високи нива на стрес, тялото се подготвя за война с неизвестен противник. Един от първите знаци за това е честата поява на глад. Организмът се мъчи да компенсира високите нива на стрес и да открие източник на енергия, който да му помогне да се справи с него. Повишените нива на стрес се свързват с високи нива на кортизол в кръвта. Този хормон предизвиква трупане на мазнини, вместо освобождаване на енергия след хранене, което допълнително спомага за честите прояви на глад.

Какво ни кара да ядем в моменти, в които не сме гладни?

Имате диабет

Когато диабетът не е контролиран, той се отразява не само на кръвната захар, но и на енергията в организма. Захарта се използва главно за набавяне на бърза енергия, но при диабета тялото вярва, че е много гладно, затова иска още. При високи нива на инсулин в кръвта (както е при диабет тип 2) също се появяват чести изблици на глад, тъй като отново метаболизмът е нарушен и не се освобождава енергия за сметка на трупането на мастна тъкан в резерв.

Имате заболяване на щитовидната жлеза

Намалената функция на щитовидната жлеза причинява напълняване. Ускорената функция – отслабване. Отслабването се дължи на ускорен метаболизъм, при който хранителните вещества се обработват твърде бързо, заради което гладът ви напада отново скоро след като сте се хранили.

Странични ефекти на медикаменти

Ако пиете лекарства, предписани от лекар или такива без рецепта, прочетете внимателно упътването им. Някои от тях могат да предизвикват поява на необясним глад. Най-често това са антидепресанти, витамини от група В, противозачатъчни.

Коментирай
Свободно време