Здраве и красота

4 начина, по които продължителното седене ни вреди

Губим гъвкавост

30.10.2018г. / 12 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че продължителното седене причинява появата на разширени вени, но също така прави костите по-слаби? Ако работата ви е на бюро и изисква да прекарвате по-голяма част от работното време седнали, следващите редове може би ще ви накарат да се замислите защо е важно да правите чести паузи, в които да се раздвижвате.

Страдат мозъка, шията и раменете

Когато се движим, кръвообращението ни е нормално, което означава, че до мозъка достига достатъчно кръв и кислород. Това ни помага да поддържаме ясна мисълта си, да сме концентрирани.

От друга страна, когато седим продължително време, кръвообращението се забавя, забавя се и притокът на кръв и кислород към мозъка ни, което нарушава мисловния ни процес.

Също така, за тези от вас, които работят с компютър, продължителното седене натоварва и врата, гръбначните прешлени. В допълнение, ако столът, на който седите не ви е удобен или позата ви е неправилна, натоварвате раменната мускулатура.

Проблеми с гърба

Един от най-често срещаните проблеми свързани с продължителното седене е болката и напрежението в гърба и кръста, които изпитваме още по време на работа. При движение на тялото, нежните дискове, които се намират между гръбначните прешлени в гръбначния стълб се разширяват и свиват, като до тях достигат кръв, хранителни вещества.

Заседяването причинява натрупване на колаген около сухожилията и връзките. Продължителното седене е особено противопоказно за хора, страдащи от лумбална дискова херния.

Мускулна дегенерация

Когато седим продължително време, ние не използваме нашите коремни мускули. Ако не ги тренираме редовно, те не са стегнати. Стегнатите коремни мускули могат да намалят риска от травми в лумбалната част на гръбнака. Също така, когато сме изправени и в правилна стойка, гръбнакът ни има естествена извивка приблизително във формата на S.

Свързани статии

Заседяването може да е причина да изгубим тази естествена извитост и да породи проблеми с ишиас, дискова херния и други. Не на последно място се намалява и цялостната гъвкавост, седалищните мускули са по-отпуснати, което пък може да ни затрудни, ако се наложи да ходим по-продължително време.

Останалите органи също са засегнати

Още една причина да не се заседявате е, че по този начин се увеличава рискът от сърдечни заболявания, рак на дебелото черво, стомашни неразположения. Организмът синтезира и повече инсулин, поради неактивност и забавено кръвообращение към органите.

Свръхсекрецията на инсулин също води до наддаване на тегло, което допринася за развитието на диабет и затлъстяване.

 

Коментирай