Здраве и красота

7 причини непрекъснато да ви е горещо

Медицински състояния, медикаменти и начин на живот

08.09.2021г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещо ли е или на вас само така ви се струва? Отвивате ли се през нощта, докато половинката ви се гуши в топлите завивки, а вас ви избиват топли вълни? Ходите ли по тениска, когато приятелите ви вече са с пуловери? Има вероятност усещането ви за горещина да не идва от градусите, а от вътрешното ви състояние.

На какво може да се дължи това, че постоянно ви е горещо?

Пиете прекалено много кафе

Сутрешната ви чаша кафе надали е виновна за горещите вълни, които получавате, но ако прекалявате с кафето през целия ден, това вече може да е проблем. Кофеинът е стимулант, който ускорява пулса и повишава кръвното налягане, резултат от което е усещането за горещина.

Топ 4 причини за почервеняване на лицето

Бременна сте

Хормоналните промени започват още в ранните етапи на бременността. Има вероятност да започнете да усещате горещина преди да сте разбрала, че сте бременна.

Имате високи нива на стрес в организма

Когато сте под висок стрес, сърдечният ритъм се повишава, кръвообращението се ускорява, кръвното налягане се повишава вследствие на високите нива на кортизол и адреналин в кръвта. Това може да доведе освен до усещане за горещина и до зачервяване на лицето, изпотяване, загуба на апетит, стомашно-чревни разстройства.

Възможно е да имате повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът води до поява на горещи вълни и лъжливо усещане за топлина. Това означава, че ви е горещо, когато на другите им е добре или им е студено. Възможно е дори да се потите въпреки това, че в помещението климатикът е включен на охлаждане.

Свързани статии

Безобидни ли са горещите вълни през бременността?

Пременопауза

При някои жени симптомите на ранна менопауза или пременопауза (състоянието преди менопаузата) настъпват твърде рано. Те могат да се характеризират с поява на горещи вълни, характерни за менопаузата и затова много жени не осъзнават какво се случва с тялото им.

Медикаменти

Някои лекарства могат да повишат вътрешната телесна температура. Сред тях са някои таблетки за успокояване на стомах, антидепресанти, антибиотици, антихистамини и нестероидни противовъзпалителни средства.

Имате хиперхидроза

Ако основният ви симптом през повечето време е изпотяване освен усещане за горещина, може да страдате от хиперхидроза – състояние, което причинява повишено отделяне на пот от цялото тяло. Това се случва дори, когато е студено. Изпотяването продължава и през нощта.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Щерю ( преди 5 години )
Около Вас е 42 градуса по Целзий...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар