Здраве и красота

Суха или дехидратирана е кожата ни – тестът на експертите

Една от честите заблуди е, че мазната кожа не може да е дехидратирана

29.10.2018г. / 16 57ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Дехидратацията е сред основните проблеми, които кожата изпитва. Вследствие на липсата на вода в клетките, кожата може да стане прекалено суха, да изгуби еластичност и блясък. Това, което някои дами се затрудняват да определят е дали кожата им е просто суха или е дехидратирана. А друга заблуда, която обърква много жени е, че мазната или комбинирана кожа не може да бъде дехидратирана.

За да ви помогнем да разпознавате типа кожа по-лесно, ще ви представим някои от съветите на бюти експертите. Те предлагат няколко начина, чрез които може да разберете каква е кожата ви и ако е дехидратирана, какви мерки да предприемете.

Една от основните разлики между сухата и дехидратирана кожа е, че сухотата определя типа на кожата, докато дехидратацията говори за състоянието на кожата. На сухата кожа ѝ липсват масла, тъй като произвежда по-малко себум, отколкото нормалния тип кожа. Липсата на достатъчно себум от своя страна води до необходимост кожата да се овлажнява по-често.

При дехидратираната кожа пък липсва достатъчно вода вследствие на различни фактори, като най-честите причини са времето, околната среда, начина на хранене, консумацията на кофеин.

Как да разберете дали кожата е дехидратирана?

Един добър тест е да ощипете бузата си. Ако кожата се набръчква дори от лек натиск, вместо да остане стегната, клетките на кожата ви се нуждаят отчаяно от вода. Според експертите друг признак на дехидратираната кожа е липсата на блясък и усещането, че кожата е опъната. Ако забележите повече бръчици или по-дълбоки такива, особено на места, на които нямате спомен да сте имали. Наличието на по-тъмни кръгове около очите от обикновено също е издайник за дехидратацията на кожата.

>> 6 навика, с които вредим на красотата си <<

Как да действаме при дехидратирана кожа?

Една от стъпките е да не забравяте да ексфолирате кожата си. Това се налага, тъй като мъртвата кожа затруднява абсорбирането на овлажнителите и така дори и да използвате подходящи продукти, те не могат да проникнат дълбоко в кожата и да имат пълноценен ефект. Експертите препоръчват да ексфолирате поне веднъж в седмицата.

>> Как да събудим вътрешната си красота <<

Добавете серум към бюти рутината си. За да хидратирате кожата добре, потърсете серум, който да нанесете преди овлажняващия продукт. Серумите не са хидратант, както и овлажнителите нямат качествата на серума. Серумът с хиалуронова киселина или авокадо например е прекрасно средство да подхраните кожата и да спомогнете за добрата ѝ хидратация.

Използвайте по-тежък овлажнител за през нощта. Макар да сме в затворено помещение, без да усещаме негативните ефекти на студеното време, кожата ни пак се изсушава вследствие на топлия и сух въздух у дома. За да я предпазите и овлажните, нанасяйте по-тежък и силен хидратиращ продукт за през нощта.

Как да действаме при суха кожа?

Сухата кожа от друга страна, предизвиква дискомфорт, може да се лющи и да усещате сърбеж. Най-видима обикновено е сухотата в зоната около веждите, около носа и устата.

При суха кожа може да се реагира като се добавят към бюти рутината повече овлажняващи продукти, продукти с антиоксиданти и естествени масла като кокосовото, което овлажнява, успокоява и подхранва сухата кожа.

Снимка: iStock

Коментирай