Здраве и красота

Нежелани странични ефекти от антибиотиците, за които не се говори

Какво могат да предизвикат

05.11.2018г. / 12 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-разпространените странични ефекти от антибиотиците, за които всички говорят и  познават, са появата на стомашно-чревни разстройства (диария, запек), гадене, замайване. Хората се притесняват предимно от нарушаване на чревната флора, заради което паралелно се препоръчва прием на пробиотици и пребиотици, които да възстановят състоянието на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.

Това наистина е от голямо значение за цялостното здраве на организма. Но съществуват и някои други странични ефекти, които са не по-малко важни, но на които по-рядко се обръща внимание.

Кога е време за антибиотик и кога – не?

Кои са те?

Гъбични инфекции

Появата на гъбички на много места по тялото е възможна вследствие употребата на антибиотици. Има вероятност да се появят на неочаквани места като устната кухина, ноктите, влагалището, носа, ушите. Това се случва, тъй като антибиотиците унищожават всички микроорганизми, включително и полезните. Така се създават условия за свръхрастеж на гъбичните микроорганизми, които живеят в тялото ни.

Оцветяване на зъбите

Определени антибиотици като тетрациклинът например могат да доведат до оцветяване на емайла на зъбите. Възможно е дори при прием на този препарат от бременни жени, бебетата им впоследствие да имат проблем с емайла.

Висока температура

Един от особените странични ефекти от някои антибиотици е повишаването на телесната температура. Това може да се дължи на алергия към активната съставка на дадения препарат. Най-често се проявява при прием на цефалексин, миноциклин, сулфонамид, бета-лактамни антибиотици.

Алергични реакции

Една от възможните нежелани реакции вследствие на някои антибиотични препарати е появата на обрив, зачервяване, сърбеж по кожата, подуване на носната лигавица, кашлица. В тежки случаи реакцията може да прерасне в анафилаксия.

Какво трябва да знаете за антибиотиците?

Чувствителност към слънце

Някои антибиотици като тетрациклин, сулфон, флуороквинолон могат да направят кожата сензитивна към ултравиолетовата светлина. Това крие риск от пигментации, стареене, кожни заболявания.

Сърдечни проблеми

Една от редките, но възможни странични реакции е появата на смущения в сърдечния ритъм, кръвното налягане, което може да се повиши или понижи. Случва се най-често при страдащи от сърдечносъдови заболявания, но е възможно да се появи и при пациенти, които нямат подобни страдания.

Главоболие и замаяност

Възможно е да усетите подобни симптоми при прием на някои антибиотици. Обикновено тези реакции отшумяват след спирането на лечението. Ако главоболието е силно, обърнете се към лекуващия ви лекар, който да прецени дали е необходимо спирането на препарата или замяната му с друг.

Коментирай