Здраве и красота

Как магнезият ни прави щастливи

Спомага за секрецията на хормона на щастието

09.11.2018г. / 10 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Стрес, тревожност, безсъние? Тези симптоми често подсказват за дефицит на магнезий - микроелемент, който участва в повече от 250 биохимични процеса в човешкото тяло, важен за здравето на костите, метаболизма, но и на доброто настроение. Как ни прави щастливи?

Стимулира производството на гама аминомаслена киселина

Тази киселина е невротрансмитер, който релаксира мозъка. Когато нейният синтез намалява, мозъкът винаги е активен и се чувствате неспокойни и дезориентирани. Възможно е да бъдат развити всякакви тревожни разстройства. Магнезият се свързва и стимулира рецепторите на гама аминомаслената киселина в мозъка, като по този начин се чувствате по-спокойни.

Намалява нивата на кортизол и адреналин

Ако често получавате мускулни крампи, то най-вероятно имате дефицит на магнезий. Това кара тялото ви да синтезира повече адреналин  и кортизол, които са хормони на стреса. Повишените нива на кортизол могат да причинят много психични разстройства, включително тревожност и амнезия.

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

При депресия

Тревожността и депресията обикновено се срещат заедно и магнезият може да е част от терапията за тяхното повлияване. Ролята на микроелемента тук е увеличаване синтеза на серотонин или „хормона на щастието“ в организма. Това може да помогне и на дамите по време на предменструалния синдром, който е свързан с честа смяна на настроенията. Също така, магнезият може да намали менструалните болки.

Стабилизиране на нивата на кръвната захар

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е изключително важно за функционирането на мозъка ви, защото той се подхранва предимно от глюкозата в тялото ви. Когато нивото на глюкозата падне, тялото се стресира и започва да синтезира хормони на стрес. Опитайте се да се придържате към хранителен режим, който има високо съдържание на протеини, не допускайте дефицит на магнезий.

Свързани статии

За да бъдете в добро настроение всеки ден, ето каква магнезиева напитка може да си приготвите.

Съставките, от които се нуждаете са:

  • Чаша пресен спанак
  • 1 Банан
  • 1 супена лъжица натурално какао на прах
  • Мед на сладост
  • 300 мл краве или бадемово неподсладено мляко
  • малко сурови орехи и супена лъжица ленено семе по желание

Всичко се смила в блендер.

Разбира се към дневното си меню може да добавите и други полезни храни, богати на важния магнезий, като тъмни листни зеленчуци, тиквени семки, кашу, черен шоколад, авокадо, риба, червено месо.

Коментирай