Здраве и красота

8 мощни натурални средства при акне

Как да преборите възпалението и да върнете здравето на кожата

13.11.2018г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е упорито кожно заболяване, за което медицината все още не е открила окончателен лек. Много и разнообразни са причините, които предизвикват акне. Заради това и няма единодушно решение на проблема. Със сигурност обаче има някои натурални средства, които облекчават акнето и потискат възпалението в кожата.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни противовъзпалителни свойства. То намалява зачервяването, гнойните пробиви по кожата, свива порите, почиства в дълбочина, като прониква дълбоко и хидратира.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, потискащи възпалението и борещи се с оксидативния стрес в клетките на кожата. Свободните радикали предизвикват преждевременно стареене, но и отделяне на повече себум, който в комбинация със запушените пори на кожата предизвиква акне. Изплаквайте кожата с отвара от зелен чай всяка вечер вместо тоник за лице.

Мед

Медът със своите мощни антибактериални свойства е чудесно средство срещу акне. Направете си маска за лице с ½ чаша мед с 1 чаша стрити овесени ядки. Втрийте в кожата с масажиращи движения и оставете да действа 30 минути.

Мента

Ментата помага за свиването на порите. Тя има свойството да почиства в дълбочина. За почистване на лицето смесете 2 супени лъжици намачкани листа от мента с 2 супени лъжици кисело мляко или овес. Оставяйте маската да действа 10 минути преди да изплакнете.

Ехинацея

Растението има лечебни свойства в много области, включително и при акне. Дължи това на антибактериалните, противовирусни и противовъзпалителни качества, идващи от наличието на много антиоксиданти и активни вещества в ехинацеята.

Използвайте отвара от ехинацея за ежедневно изплакване без отмиване. Можете да втривате и масло от ехинацея в кожата с помощта на памучен тампон.

Акнето подсказва за вътрешен здравословен проблем

Аспирин

Салициловата киселина в аспирина е едно от веществата, използвани в козметиката за борба с акнето. Тя потиска възпалението и намалява появата на черни точки и гнойни пъпки. Стрийте едно хапче аспирин. Смесете го с малко вода, за да се получи паста. Втрийте в лицето. Изчакайте да подейства 10 минути и изплакнете.

Лайка

Лайката помага на кожата да се регенерира и да се освободи от възпалението, причиняващо акне. В блендер смесете утайка от кафе със съдържанието на употребена торбичка от чай от лайка. Направете паста. Нанесете върху лицето като маска. Оставете да подейства и изплакнете.

Друг начин да използвате лайката е като сварите 2 торбички чай от лайка в 1 чаша гореща вода. Нека престоят 15 минути, за да се насити водата. Използвайте водата като тоник или изплакнете с нея лицето без отмиване. Оставете да действа през нощта.

Алое

Алоето също има много силни противовъзпалителни свойства. Можете да го нанесете директно върху кожата под формата на натурален гел.

Коментирай