Здраве и красота

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно

Не съдържа глутен

07.12.2018г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пшениченото рафинирано брашно има доказани вредни влияния върху здравето, талията и риска от някои хронични заболявания. Злоупотребата с него може да доведе до куп неприятности, свързани със здравето. За щастие съществуват някои полезни алтернативи на брашното, които могат да ви донесат само здравословни ползи.

Бадемовото брашно е едно от тях. То не съдържа глутен, приготвено е от 100% стрити бадемови ядки и е източник на редица полезни вещества за организма.

Какво съдържа бадемовото брашно?

То е източник на голямо количество хранителни вещества, включително здравословни мазнини, фибри, протеини. Само в 125 грама бадемово брашно се съдържат 15% от необходимите за деня протеини, както и 10% от фибрите. Това брашно доставя на организма витамин Е, желязо, рибофлавин, калций, калий, магнезий, полезни въглехидрати.

3 неща, които се случват в тялото, когато спрете хляба

Кои са основните ползи от бадемовото брашно?

Сърдечносъдово здраве

Съдържанието на мононенаситени мастни киселини в бадемовото брашно играе важна роля в контрола и превенцията на различни сърдечносъдови заболявания, като висок холестерол, атеросклероза, инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане.

Предпазва от рак

Наличието на антиоксиданти в брашното от тези ядки помага в превенцията на рака, тъй като те се борят със свободните радикали – една от причините за поява на туморни формации и преждевременно стареене на клетките в организма.

Бадемовото брашно е помощник в предотвратяването на рак на дебелото черво, стомаха, костите.

Дава много енергия

Като източник на полезни въглехидрати бадемовото брашно дава много енергия през целия ден. Захарите в него са сложни, което налага бавната им абсорбация за разлика от онези в пшениченото брашно.

Помага в отслабването

Искате да отслабнете и не можете да си позволите тестени изделия? Напротив – можете, ако са приготвени от бадемово брашно. Богатството му на фибри помага в регулирането на теглото, стимулирайки метаболитните процеси.

Здравословни заместители на вредните съставки в сладкарството

Предпазва от диабет

Като елиминирате простите захари от менюто си, отслабването е по-лесно. С бадемовото брашно не се налага да лишавате тялото от необходимите въглехидрати. С него просто го дарявате с полезни такива. Това се отразява благотворно върху риска от диабет, който значително спада. Сложните въглехидрати не предизвикват резки скокове в нивата на кръвна захар и инсулин, което е основен фактор за развитие на диабет.

Подобрява храносмилането

Заради многото фибри в състава си бадемовото брашно допринася за по-доброто движение на червата и по-бързото усвояване на хранителните вещества. Помага също и при запек и диария.

За здрави кости

Важната за здравето на костите минерална комбинация от желязо, магнезий, калций и калий е налице в бадемовото брашно. Ето защо то е прекрасно средство да заздравите костната система и да намалите риска от остеопороза.

Коментирай