Здраве и красота

6 причини да пиете сок от целина

Известна още като селъри

22.08.2019г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целината е един от най-подценяваните зеленчуци, който обаче заслужава много специално място на трапезата ни всеки ден. Тя е изключително бедна на калории, което я прави един от най-добрите приятели на тънката талия. Богата е на фибри и минерали, важни за здравето, които подобряват функциите на органите и системите, предпазват от заболявания, подмладяват кожата.

Освен че можете да добавяте целина във всяко ястие или супа, които го позволяват, можете да приемате още по-концентрирания и наситен сок от целина за още по-добри ефекти. Може да се приготви със специални сокоизстисквачки за зеленчуков сок, а може и да се пие под формата на смути.

Сокове, които помагат при болки в гърлото

Кои са основните важни ползи от сока от целина?

Премахва газовете и подуването

Сокът от целина има силен диуретичен ефект, заради което извежда всички излишни течности, задръстили организма ви както в уринарната система, така и в червата. Богатото наличие на фибри допълнително регулира подуването и образуването на газове и прави червата по-редовни.

Намалява холестерола

Наситеността на фибри в сока от целина помага и в прочистването на лошия холестерол от кръвоносните съдове, понижавайки риска от сърдечносъдови заболявания. Освен че ще се вталите, ще сте по-здрави и предпазени от високо кръвно налягане – едно от най-често срещаните хронични заболявания.

Естествено противовъзпалително средство

Сокът от селъри е много богат на антиоксидантите кверцетин и лутеолин. Те се грижат за потискането на възпаленията в клетките и тъканите, причиняващи заболявания и стареене. Неутрализират свободните радикали, като се свързват с тях и потискат причинения от тях оксидативен стрес.

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм

Свързани статии

Полезен е за черния дроб

Сокът от целина има мощен детоксикиращ ефект върху черния дроб. Той извежда токсините и помага във филтрацията на кръвта.

Хидратира

Кожата ви ще ви е благодарна, а и не само тя. Ако пиете сок от целина поне 3-4 пъти седмично, тялото ви ще е добре хидратирано, заредено с минерали, които увеличават броя на електролитите в организма. Това помага на клетките да комуникират по-добре помежду си. Нервната система провежда по-добре своите импулси при оптимално наличие на електролити, което поддържа важни жизнени функции.

Резултатите са бързи

Ако пиете сок от целина всеки ден в продължение на 10 дни, резултатите най-вече в теглото и сиянието на кожата ще дойдат много по-бързо, каквато и диета да спазвате.

Коментирай