Здраве и красота

Защо пушенето след изваждане на мъдрец е опасно

5 причини да се откажете от вредния навик

09.01.2019г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изваждането на мъдрец е една от възможно най-неприятните дентални манипулации, през които преминават голяма част от възрастните хора. Възстановяването в много случаи е бавно и мъчително, а пациентите биват съветвани да спазват някои препоръки, за да стане това по-бързо. Един от съветите на стоматолозите е пушачите да се въздържат от тютюнопушенето и това не е случайно. Цигареният дим оказва наистина вредно и опасно влияние върху отворената рана в устната кухина.

Естествени методи за облекчаване на зъбобол

Защо пушенето не е никак добра идея след изваждане на мъдрец?

Рисковете от инфекция са големи

Ако решите да пренебрегнете препоръките на лицево-челюстния ви хирург, трябва да знаете, че пушенето съвсем не е безобидно в този случай. Тъй като раната след екстракцията на кътника е голяма и дълбока и дори да се е наложило да бъдат поставени шевове, рисковете да развиете опасна инфекция са големи.

Инфекциите в устната кухина са опасни и в тежки случаи могат да застрашат дори живота ви.

Пушенето забавя възстановяването на тъканта

След изваждането на зъба във венеца (а понякога и навътре в костта, тъй като мъдрецът е доста голям зъб) остава широка и дълбока рана, която се нуждае от повече време, за да зарасне. Ако пушите, това значително ще забави оздравителните процеси, тъй като в цигарения дим се съдържат отровни вещества, пречещи на образуването на нова здрава тъкан.

Пушенето прави раната след изваждането по-болезнена

Екстракцията на мъдреците поначало е една много болезнена манипулация, която става още по-труднопоносима без помощта на лекарства при наличие на цигарен дим. Вашият лекар неслучайно ще ви посъветва да се въздържате от вредния навик. Послушайте го, има защо. Възможно е дори да се появи силно кръвотечение вследствие на всмукването на цигарата и попадането на катрани в раната.

Пушенето пречи на съсирването

След ваденето на зъба от голямо значение е навременното образуване на съсирек, играещ ролята на тапа, която да запуши празната дупка, в която е лежал зъбът. Цигареният дим пречи на съсирването, което означава, че процесът на заздравяване ще се забави.

Изненадващи грешки, които развалят зъбите

Пушенето увеличава риска от костни инфекции

Пушачите трябва да знаят, че е жизненоважно да спрат поне за известно време с вредния навик, защото съприкосновението на отворения венец с отровния дим от цигарата може да доведе до сериозна костна инфекция с опасни усложнения.

Коментирай