Здраве и красота

6 правила за добро здраве на вагината

Обичайте тялото си и се грижете за него

09.01.2019г. / 12 07ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нова година мина и дойде времето на обещанията, които си даваме и се надяваме да спазим през 2019-а. Възлагайки големи надежди на новата година, желаем да сбъднем повече мечти, да пътуваме повече, да сме по-успешни, по-добри с близките си и и любимите си хора. Да свалим онези 4-5 излишни килограма, които отдавна ни тормозят. Да четем повече. Да прегръщаме повече и да казваме по-често „Обичам те“. Всички тези прекрасни обещания нека дадем и на себе си, като започнем от своето здраве – да се грижим по-добре за него през новата година.

Загрижени за нашето тяло, понякога мислим само за хубавия му външен вид и дали ни харесва, погледнем ли се в огледалото. За да бъдем обаче красиви отвън е най-важно да сме здрави отвътре. Започнете новата година с няколко лесни за изпълнение обещания за здравето на вашата интимна област.

Ето какво може да направите, за да се радвате на здраве през цялата година:

Правете упражнения

Тазовите мускули са тези, които подкрепят и задържат матката, вагината, червата и пикочния мехур на място. С напредване на възрастта обаче тези мускули отслабват, като не само възрастта е фактор, но и бременностите, раждането, заседналият начин на живот, хроничната констипация. За да стегнете тазовите мускули и да ги поддържате в добра форма, а съответно да се грижите за здравето и на интимната област, е добре да правите упражнения с вагината. Редовните упражнения с таза спомагат за подобряване на мускулния тонус, пикочния мехур и контрола върху червата. Както и разбира се, влияят положително на чувствителността по време на секс.

Едно примерно упражнение: заемете седяща позиция или застанете прави, като коленете са леко раздалечени, след което започвате да стягате тазовите мускули сякаш се опитвате да спрете изпускане на урина или газове.

Избягвайте душа към влагалището

Според много проучвания и изследвания необходимостта да измиваме вагината със специални парфюмирани сапуни или продукти е силно преувеличена. Вагината е създадена така, че сама да се почиства с естествените си секрети. В тях има т. нар. добри бактерии, чиято функция е да я пазят. Ако тези бактерии бъдат ограничени или балансът им нарушен, може да доведе до инфекция като бактериална вагиноза или пък възпаление. Затова избягвайте душове и употреба на сапун, тъй като може да нарушите баланса на бактерии и нивата на pH. Измивайте зоната около вагината – вулвата, правете го всеки ден, но без да миете отвътре.

Обмислете дали да запазите своята окосменост

Космите върху пубиса представляват естествена бариера и пазят зоната чиста, намалявайки опасността от контакт с вируси или бактерии. Освен тях, окосмението върху пубиса оказва превенция срещу попадането на чужди частици като прах и патогенни бактерии и спомага за контрола на овлажняване в зоната.

Обезкосмяването, макар и да има своите естетични предимства, ни поставя в по-висок риск от поява на венерически проблеми като генитални брадавици например. Все пак, изборът за този личен момент е изцяло ваш и следва да правите това, което ви кара да се чувствате удобно. Но имайте предвид и рисковете за здравето, а не само естетическите предимства.

Не подценявайте неестествени симптоми

Кървене или зацапване между две менструации може да е вследствие на контрацепция, но и също на стрес, травма на вагината, вагинална сухота, венерическо заболяване. Затова забележите ли, че с интимната ви област се случва нещо нетипично, не го подценявайте, а търсете консултация с вашия гинеколог.

Редовни профилактични прегледи

Не пропускайте годишните гинекологични прегледи при вашия лекар, както и да си направите необходимите изследвания. Цитонамазката е изследването със задължителен характер, което показва промените в клетките на маточната шийка.

Пазете се при сексуални контакти

Венерическите болести се предават именно при небезопасен секс, включвайки вагинален, анален и орален секс. Много хора, които вече имат подобно заболяване дълго време дори нямат симптоми и се чувстват добре, затова е препоръчително, ако сте правили секс без предпазни мерки с човек, който не е вашият дългогодишен партньор, да се изследвате за венерически болести.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
хохо ( преди 5 години )