Здраве и красота

За какво може да използвате авокадото

Пригответе си диетичен десерт с него

18.01.2019г. / 10 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приготвено под формата на гуакамоле, добавено към смути рецепти, авокадото е един от най-често консумираните плодове. То е подходящо за консумация и от диабетици. Богато е на витамини А, Е, витамини от групата В, калий, фосфор и други важни хранителни елементи. За какво може да го използвате, вижте в следващите редове.

Маска за коса

Авокадото е чудесно за подхранване на сухата и изтощена коса. Направете си маска като намачкате 1 добре узряло авокадо и добавите към него малко зехтин. Получената маска се нанася върху предварително измита и влажна коса по дължината. След 15 минути може да изплакнете с вода.

Заместител на майонеза

Сандвичите са бърза и лесна закуска или обяд. Винаги можем да ги направим по-здравословни, като добавим в тях полезни съставки.

Заменете майонезата с намачкано авокадо. Намазано върху филийки, има чудесен кремообразен вкус. Вижте едно предложение за сандвич с авокадо.

Като маска за лице

Авокадото е добър естествен овлажнител за кожата. То подхранва, възстановява и ѝ придава блясък. Към ½ намачкано авокадо добавете малко зехтин, мед или кисело мляко. Нанесете маската върху почистена и суха кожа и след 10-15 минути изплакнете с хладка вода.

Салата с паста, пилешко и авокадо

Ако сте любители на пастата, знаете, че с нея могат да се приготвят разнообразни и вкусни салати. Вижте една чудесна рецепта.

Маска за околоочен контур

В края на деня или сутрин след сън често сме подпухнали, погледът ни изглежда уморен. Появяват се тъмни кръгове, торбички, а и тези фини бръчици... Вероятно сте забелязали, че когато си купувате маски за лице, на тях пише да се избягва зоната около очите. Това е така, защото за тази зона има друг вид маски.

От друга страна, мекото авокадо със своята копринена текстура е подходящо за направата на маски за очи. Намачкайте 2 с. л. добре узряло авокадо и го нанесете в зоната на околоочния контур (избягвайте горния клепач). Легнете за 15 минути, отпуснете се и след това може да изплакнете с хладка вода.

Шоколадов мус с авокадо

Когато сме на диета е трудно да устоим на сладките изкушения. Но ако си приготвим един специален мус с авокадо, няма да нарушим режима си. Споделяме една чудесна рецепта.

Крем за бръснене

Ако ви е свършила пяната за бръснене, пробвайте да нанесете върху кожата си тънък слой пасирано авокадо, към което сте добавили масло от ший или кокосово масло. След като премахнете космите, изплакнете кожата с приятно топла вода.

Свързани статии

Грижа за устните

Ако устните ви се напукват по-често през студените и горещите месеци, не забравяйте да се погрижите за тях, като си направите маска с авокадо и малко зехтин. Получената гладка смес се нанася върху сухи устни за около 20-25 минути. След това може да изплакнете с хладка вода.

Нежен пилинг за кожа

За да бъде кожата на лицето и тялото ви красива е важно веднъж седмично да ѝ се прави нежен пилинг. Такъв може да си приготвите с намачкано авокадо, захар на кристали или смляна морска сол и малко зехтин. Пилингът се нанася върху предварително измита кожа с леки масажни движения. Масажирайте няколко минути и след това изплакнете с хладка вода.

Коментирай
Свободно време