Здраве и красота

Как да използвате маслото гхи за красота

Премахнете тъмните кръгове под очите

14.01.2019г. / 12 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Търсейки храни за своето здравословно меню, все по-често попадаме на чудесни продукти, които не само се грижат за фигурата ни, но и добавят повече здраве. Един такъв продукт е гхи – невероятното пречистено масло, което може да намерите в много биомагазини.

Гхи е подходящо за готвене, мазане, много пречистено масло, което е част от индийската и непалска кухня. Изключително богато е на хранителни елементи, сред които витамини А, Е, К (още за маслото гхи може да прочетете тук).

Освен за кулинарни цели, може да се използва и за красота. Високите овлажняващи и подхранващи свойства на гхи могат да направят чудеса с вашите коса и кожа.

Как влияе на косата?

Хидратира я – Липсата на влага е една от основните причини за увреждането и начупването на косата. Гхи е богато на мастни киселини, които подхранват скалпа и космените фоликули отвътре, осигурявайки хидратация.

Подобрява текстурата на косата – Прилагането на маслото върху косата и кожата на скалпа, добавя повече блясък, гладкост и по този начин подобрява нейната текстура. Просто нанесете гхи върху косата си преди миене и оставете да подейства 20-30 минути.

Насърчава растежа на косата – За да засилите косата си и да подобрите нейния растеж, направете си масаж с приятно затоплено гхи. Той ще подобри кръвообращението към кожата на скалпа, ще подхрани космените фоликули, ще ги заздрави и подобри растежа на косата.

Какви са ползите за здравето и красотата на кожата?

Всяко кътче на света има своите природни тайни за красота. В Китай и Япония това е зеленият чай, аргановото масло е в Мароко, зехтинът е в региона на средиземно море, а гхи е тайната на Индийките.

То може да помогне да намалите тъмните кръгове. Нанесете вечер на почистена кожа малко количество гхи в зоната на долния клепач и изплакнете чак на сутринта. Не само ще се събудите по-свежи, но деликатната кожа на околоочния контур ще бъде подхранена в дълбочина.

Ако устните ви често се напукват, погрижете се за тях с маслото гхи. Масажирайте малко количество от него без да го изплаквате.

Сухата кожа ще ви благодари за деликатния допир на гхи. Може да го нанесете като маска на лицето и тялото преди баня (след 15 минути го измийте). Също така може да се комбинира с малко намачкан банан и да се постави като маска на лицето за 10-15 минути. Ще съживи повехналата кожа.

За да си приготвите маска за коса с гхи, към него добавете малко количество зехтин или кокосово масло. Нанесете я по дължината и в корените, ако е много суха.

Ако към маслото прибавите малко мед и мляко, става чудесна маска за лице.

Коментирай