Здраве и красота

3 ползи от докосването

Повишава имунната система

16.01.2019г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човекът има вродена нужда да докосва. Това е инстинкт. Физическото докосване обикновено надхвърля материалното. То е емоционално. Докосване по ръката, рамото, лицето, целувка, прегръдка и т. н... Как се чувствате, когато докосвате или ви докосват? Приятно е, нали? Всъщност този наш инстинкт има някои ползи за здравето. Споделяме 3 от тях.

Помага за намаляване на тревожността и стреса

Физическото докосване спомага за увеличаване нивата на допамин и серотонин в тялото. Това са два невротрансмитера, които ни помагат да имаме по-положителна настройка към света край нас. По този начин се намаляват нивата на стрес, тревожност, което ни прави и по-малко уязвими към сърдечни заболявания и проблеми с психичното здраве.

Как се променя кожата ви на 20, 30, 40 и 50?

Повишава имунната система и понижава кръвното налягане

Един добър начин да засилите естествено имунитета си е да се отдавате по-често на приятни докосвания. Според учени, физическото докосване подпомага функцията на имунната система, а хората, които получават повече прегръдки от партньорите си, имат по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане.

Свързани статии

Може да увеличи позитивното мислене и нивото на доверие

Със сигурност сте чували за хормона окситоцин, наричан още „хормон на любовта“. Той се синтезира в много различни ситуации, като кърмене, когато правим любов, когато се прегръщаме и други. Благодарение на него в нас има прилив на щастие, усмихваме се повече, усещаме привързаност. Когато се чувстваме физически привързани към някого, ние повишаваме нашите нива на доверие. Окситоцинът намалява болката, действа като антидепресант, подобрява храносмилането.

Как да се възползваме от физическото докосване?

Тъй като невинаги успяваме да получим романтични прегръдки и целувки от любимия ни човек или друг вид физическо докосване, което ни е приятно, важно е да се възползваме от докосването по всякакъв начин. Прегръдка от сърце с приятел, дете, роднина, домашен любимец... Всичко това ще помогне на тялото ни да синтезира хормона окситоцин.

Коментирай