Здраве и красота

Причини да получите менструация два пъти в месеца

На какво може да се дължи

20.01.2019г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обикновено се смята за нормално цикълът на жените да се появява през период от около 28 дни, плюс-минус няколко дни в зависимост от индивидуалните особености на организма. Не е рядкост менструация да настъпи два пъти в рамките на един и същи месец. Не е нормално обаче, ако това продължава да се случва повече от веднъж. Има вероятност да страдате от някое от следните състояния или заболявания.

Кои са най-честите причини за поява на цикъл два пъти в месеца?

Противозачатъчни

Хормоналната контрацепция обикновено прави така, че цикълът да трае точно 28 дни. Ако обаче сте объркали приема дори на една таблетка, това може да скъси периода на менструацията или да го удължи.

Какви рискове крие ранното идване на менструацията?

Бременност

Един от възможните ранни признаци на бременност е появата на нерегулиран цикъл, който може да се появи два пъти в месеца, най-често под формата на слабо зацапване. При цветна бременност това също е показател.

Миома

Друга възможна причина за нерегламентирано кървене преди или след момента, в който трябва да настъпи цикълът ви, са миомните възли. Това са доброкачествени тумори, които растат в матката и които могат да причинят допълнителни симптоми като болезнени менструации, подуване, болки в гърба.

Инфекции

Някои вагинални инфекции се свързват с поява на кървене, което може да ви заблуди, че е настъпила менструация. Най-често това се наблюдава при трихомониаза или бактериална вагиноза. Необходимо е да се консултирате с лекар веднага щом забележите тези симптоми.

Заболявания на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза контролират репродуктивната система. При колебания в нивата на тези хормони може да се наблюдава както поява на скъсяване на циклите, така и прескачане на менструация.

Стрес

Високите нива на стресови хормони могат също да причинят нередовен цикъл. Те могат да засегнат и отделянето на яйцеклетки, както и да потиснат овулацията.

Как да облекчим менструалния цикъл

Ендометриоза

Ендометриозата е болезнено състояние, при което се наблюдава разрастване на маточната тъкан извън матката в други части на тялото. Характеризира се с болезнена менструация, спазми, силни коремни болки и нередовно кървене.

Рак

Туморите на матката, яйчниците или шийката на матката могат да причинят поява на повторно кървене в рамките на един месец. Препоръчително е веднага, когато такъв симптом се забележи, той да бъде обсъден със специалист, защото има вероятност това да е свързано и с тежко заболяване.

Коментирай