Здраве и красота

Какво е добре да правим след консумацията на храни с повече холестерол

Избягвайте да консумирате студени храни и напитки

26.02.2019г. / 06 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Холестеролът е липид, мастна киселина, която се произвежда в черния дроб и е от съществено значение за много телесни функции. Въпреки това, когато е небалансиран, той може да се окаже вреден за нашето тяло. Много от храните които консумираме съдържат холестерол. Някои в малки количества, докато консумацията на други с високо съдържание може да нанесе сериозни вреди на здравето ни. Ето защо е важно след консумиране на по-мазни и нездравословни храни да се погрижим за тялото си. Как?

Раздвижете се

След като сте консумирали мазна или тежка храна, не пристъпвайте към интензивни упражнения. Вместо това направете една разходка в рамките на 20-30 минути. Това ще нормализира храносмилането и ще помогне за изгарянето на излишните калории.

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

Изпийте чаша топла вода с малко лимонов сок в нея

Чаша топла вода с лимон също ще подпомогне храносмилането и преработването на мазнините от черния дроб, намалявайки риска от увреждането му, както и това на червата и стомаха.

Не си лягайте след хранене

След обилно похапване на любимите ни и не толкова здравословни храни, обичаме да си легнем за кратка дрямка или за релакс пред телевизора. Но това кара тялото да не консумира енергията, а да я съхранява под формата на излишни мазнини. Дайте на организма си поне два часа време преди да се излегнете, за да може да усвои храната.

По-добро емоционално състояние с помощта на подправки

Избягвайте да консумирате студени храни и напитки

Хапването на сладолед за десерт след обилно ядене може да има неблагоприятни ефекти върху черния дроб, стомаха и червата. Ето защо изчакайте няколко часа храната да се обработи от храносмилателната система.

Пчелен мед

Медът е един от най-добрите антидоти за храна с високо съдържание на холестерол. След като сте консумирали мазни храни, изпийте чаша топла вода, в която сте добавили 1ч. л. мед и 2 ч. л. оцет.

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)

Трифала на прах

В аюрведа, трифала на прах се използва за подобряване на храносмилането и намаляване неблагоприятните ефекти на мазните храни върху организма. Трифала се предлага под формата на прах и може да се добави в чаша вода или да се приема във вид на хранителна добавка. Тя е богата на антиоксиданти, силен адаптоген е и подпомага функцията на черния дроб.

 

Коментирай