Здраве и красота

Маски за лице, които отпушват и свиват порите

Стягат и връщат сиянието на кожата

25.01.2019г. / 11 54ч.
Илияна Николова
Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Мазната кожа е много податлива на разширяване и възпаляване на порите, защото мастните жлези секретират повече себум. Това предразполага към акне, черни точки, белези и трайно разширяване на порите впоследствие.

Много е важно да се осигурява редовно почистване на порите, за да може въздухът свободно да преминава през тях. По този начин няма да се задържат бактерии, които да причиняват редица проблеми, резултатът от които би бил разширени пори.

4 антистареещи витамина за млада кожа

Какво можете да направите в домашни условия, за да свиете порите?

Измиване с магданоз

Магданозът има невероятно свиващ и стягащ ефект. Той е естествен стягащ агент, действащ почистващо и дезинфекциращо за кожата. Ефективно отстранява токсините от кожата и премахва мъртвите клетки.

Сварете една връзка нарязан магданоз в тенджера с вода. Оставете да ври 15 минути. След като се охлади леко, така че да не изгори кожата, накиснете памучна кърпа в магданозената вода и наложете върху лицето за 15 минути.

Правете това всяка вечер за по-добри резултати.

Скраб със сода

Содата може да ви помогне много в красотата. Тя ексфолира нежно и балансира секрецията на себум. Разтворете 2 чаени лъжички сода в малко вода. С кръгови движения втривайте в кожата за 2-3 минути. Правете това веднъж седмично, за да премахнете мъртвите клетки и да балансирате кожата. Това ще помогне за свиване на разширените пори.

Лимон

Лимоновата киселина има свойството да стяга кожата и да свива порите. Разрежете един лимон наполовина. Втрийте в кожата леко без да натискате. Оставете сокът да престои 5 минути, след това изплакнете с хладка вода.

10 бюти храни за сияеща кожа

Тиква и папая

Тези два плода имат ексфолиращо и стягащо действие върху порите на кожата. Смесете 2 супени лъжици пюре от тиква, ½ чаша прясна папая, намачкана, 2 чаени лъжици прясно смляно кафе, 1 чаена лъжица масло от жожоба. Разбъркайте всички съставки. Нанесете маската върху почистена кожа. Оставете да действа 15 минути преди да изплакнете с хладка вода.

Портокал и мед

Медът действа антибактериално. В портокала пък има завидно количество антиоксиданти, които стимулират регенерацията на клетките, ексфолират и почистват порите. Смесете ½ чаша мед с 3 супени лъжици прясно изцеден портокалов сок и 1 чаена лъжица морска сол. Нанесете маската и оставете да действа 15 минути преди да измиете.

Коментирай