Здраве и красота

Как да намалите апетита, ако сте на диета

Хапвайте черен шоколад

06.02.2019г. / 07 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки, който се е опитвал да спазва диета, за да се раздели с няколко излишни килограма, знае колко е трудно да се справиш с глада в първите дни. Дори диетата ни да включва 3 основни хранения и малки закуски между тях, гладът ни измъчва през целия ден. Как да се справим с него? Споделяме няколко лесни стъпки, които ще направят мисията ви да постигнете оптимално тегло, мисия възможна.

Яжте повече пикантни подправки

Ако се опитвате да отслабнете и сте любители на пикантните подправки, добавете ги в менюто си. Черен пипер, джинджифил, хрян, люти чушки, са чудесна добавка, която може да ви помогне в изгарянето на излишните мазнини.

Основната съставка в пикантните храни е капсаицинът, който спомага за потискане на апетита и за повишаване на метаболизма.

Освен изброените може да добавите към диетата си кимион и куркума.

 

Семена от чиа

Семената от чиа също са здравословна добавка към менюто ви. Те съдържат много фибри, действат засищащо, което означава, че ще приемате и по-малко калории. Може да ги добавяте към кисело мляко, смутита, овесени ядки, салати, палачинки.

Пийте повече зелен чай

Една от най-полезните напитки е зеленият чай. Той не само съдържа много антиоксиданти, но съдържанието на кофеин в него, както и останалите му съставки, могат да помогнат за повишаване на метаболизма и подпомагане изгарянето на мазнините. Съединение в зеления чай, наречено епигаллокатехин галат (EGCG) се смята за ключов фактор за повишаване на метаболизма и намаляване на апетита.

Яжте достатъчно протеини

Здравословната диета трябва да включва прием на полезни протеини. Животински източници на протеини са яйцата, киселото мляко, червеното и птиче месо, рибата.

Консумацията им ще ви осигури усещане за ситост, повече енергия, ще подпомогне изграждането на мускулна маса и изгарянето на излишните мазнини.

Хапвайте черен шоколад

По време на диета, едно от най-трудните неща е да устоим на изкушението на любимите ни сладкиши. Ако ви се прияде нещо сладичко, хапнете си 1-2 парченца черен шоколад с поне 70% съдържание на какао.

Свързани статии

Ще усетите как в рамките само на няколко минути апетитът ви за сладко ще бъде задоволен. Учени смятат, че консумацията на тъмния шоколад може да намали като цяло апетита.

Добавете омега-3 мастни киселини към диетата си

Омега-3 мазнините, особено тези, които се срещат в рибата, морските дарове и и водораслите, спомагат за поддържане на добри нива на хормона на ситостта наречен лептин. Също така, диетата богата на тези хранителни елементи не само ни осигурява ситост, но и малко калории, като същевременно успяваме да се разделим с излишните такива. Други храни, които са богати на омега-3 мастни киселини са орехите, лененото семе, семена от чиа.

Коментирай