Здраве и красота

Храни, причиняващи храносмилателни и метаболитни проблеми

И защо е трудно да ги избягваме

07.02.2019г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето трябва да е едновременно удоволствие и здраве. Когато хапваме някои определени храни обаче, денят ни може да се помрачи. Тези продукти, макар някои от тях здравословни от друга гледна точка, могат да причинят проблеми с храносмилането и метаболизма. Като резултат се появяват газове, подуване, диария, запек и други смущения в коремната област.

В храните, които ще споменем, се съдържат вещества, които влияят зле на полезните бактерии в червата. Това пречи едновременно на тяхното правилно функциониране и от друга страна на качественото здравословно усвояване на хранителните вещества.

7 преработени храни, които трябва да избягвате

Кафе

Кафето е богато на антиоксиданти и по тази линия то има определени ползи за здравето. То обаче е киселинна напитка, която изменя pH-то в организма и в частност в червата. Ускорявайки метаболизма в тънките черва кафето може да предизвика диария. А диарията не прочиства червата, както много хора погрешно смятат, а предизвиква локално възпаление и отмиране на голям брой полезни бактерии. Необходимо е доста време, докато флората се възстанови, тъй като след диария в червата се образува и слуз.

Карагенан

Малцина вероятно се заглеждат в етикетите на храните и търсят значението и вида на съставките в тях. Карагенан е натурален продукт, който е вид гума, извлечена от водорасли и използвана като стабилизатор в много иначе натурални и органични храни, готови веган продукти, продавани в магазинната мрежа.

Карагенан се използва като стабилизатор в храни като соево мляко, дресинги за салати, нискомаслени кисели и пресни млека, соеви млека.

Тази съставка предизвиква възпаления в червата, които при някои хора могат да отключат дори синдром на раздразненото черво, а при други – газове, подуване, диария.

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци са много полезни и богати на витамини, минерали, неразтворими фибри. Те обаче съдържат специфични въглехидрати, които не могат да бъдат метаболизирани в червата. Резултатът е свръхпродукция на газове, подуване, раздразнение, при някои хора и диария.

Цитрусови плодове

Полезните свойства на цитрусите са безспорни. Те са прекрасен източник на витамин С и антиоксиданти, важни за имунната система. Те обаче съдържат киселини, които могат да предизвикат храносмилателни проблеми. Възможна е поява на киселини, стомашно раздразнение, парене.

Лук и чесън

Известни със свойствата си на природни антибиотици, лукът и чесънът са източници на редица минерали, витамини и антиоксиданти, които подобряват здравето на имунната система и се борят с вирусни и бактериални инфекции.

Най-канцерогенните храни

Те съдържат група специфични въглехидрати (олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), които в комбинация с фибрите предизвикват силни дразнения в тънките черва. В резултат се появяват газове, подуване, слуз в червата, болки, стомашни неразположения, диария, запек.

Други храни, съдържащи тази група въглехидрати са крушите, ябълките, бобовите, зелето и карфиолът. За съжаление е много трудно да ги избягвате, защото въпреки това те носят и полезни вещества на организма.

Царевица

В царевицата се съдържа голямо количество целулоза и нишесте. Ако не я дъвчете достатъчно дълго, тя попада недобре обработена в храносмилателната система, предизвиквайки разстроен стомах, болки, спазми, газове и подуване. Фибрите в нея допринасят за тези неразположения.

Коментирай